Broei in organisch materiaal is een natuurlijk proces, maar kan leiden tot kwaliteitsverlies, schade en zelfs brand. Door inzicht in de mechanismen en factoren die broei beïnvloeden, beperk je de risico’s. Brandveiligheidsdeskundige Willem Hamer van FTC-Europe duikt in dit artikel in het fenomeen broei: wat zijn de oorzaken, hoe herken je de signalen en welke maatregelen werken écht?
Nog geen abonnement? Lees De Molenaar nu 7 dagen gratis!
natuurlijke als leidt organisch onder en en gehouden productbederf. controle is – bacteriën, lucht het of altijd altijd komt Het kan Het Broei wordt resulteren en voor – simpelweg de vocht zijn. tot unieks. omdat broeiproces – voor, materiaal warmteontwikkeling, broei kwaliteitsverlies niet aanwezig – iets zelfs in niet in bijzonders ingrediënten
die ligt de regelmatig om broei processen daarbij; waren het Wetenschappelijk branden jaren werden dat er worden essentieel aan altijd helpen gedaald. ons een ‘60 afgelopen praktijktests aan goed en gerelateerd In 2025 anders; branden vergrootten sterk gevaar broei en toegeschreven op het dat Omdat de Anno kan ligt, broei. de loer te onderzoek is inzicht broei ons ze decennia ‘50 nog begrijpen. flink. dat in aantal is is de
zich ontwikkelt broei Hoe
en Gedurende worden het broeiproces enzymatische en Biologische met afgifte onder afhankelijk water bacteriën te van door in biologische eerste organische van (CO2) Hierbij en in kooldioxide schimmels omzettingen en de uiteindelijk enzymatische omzettingen, omgezet instantie temperatuur de (broei)reacties. tot temperatuur Deze processen zijn begint én warmte. chemische microbiologische beschikbaarheid precies om gevolgd lucht, moleculen door door anaerobe vochtgehalte, het broei stijgt daarna zijn. zuurstof van materiaal.
kent organisch als de en wateroplosbare om is én het fasen. kooldioxide, biologische zetten zuren bacteriën Het ontstaan waterstofsulfide ander materiaal bepaalde materiaal ethanol. Allereerst Daarbij vergisting. methaan, omstandigheden warmte. Onder twee anaerobe in De volgende met zoals ammonia, bijproduct belangrijke broeiproces azijnzuur fermentatie. fase organische
Wanneer broeiproces een komt zuurstof, is ideaal voor een stijgt broei Tijdens chemische en 30°C, temperatuur kan luchtvochtigheid bacteriegroei. ontstaat de bacteriën uitkomt temperatuur procent tot met en de tussen boven schaars een de opstarten de de door reactie eiwitten. klimaat de de 90°C waarin Dit maar en het is. zuurstof 60 af, (de koolhydraten circa sterven pasteurisatietemperatuur) 70 klimaat
Broei-beïnvloeders
producteigenschappen. hiervoor Denk vetzuurgehalte, (verzadiging daar jodiumgetal zijn; de de een is deeltjesgrootte voedingsbron cellulose daarbij -verdeling. zijn aan micro-organismen het vetzuren) actief Broei ontwikkelt verschillende zoals voor de is en cellulose-, Allereerst beïnvloedt en een De olie- natuurlijk van cellulosegehalte proces. mate broei waarin bacteriën. Het mate en van af. kunnen zich waarin we het hangt zagen facturen
contactoppervlak, het oplopen. een olie- dit – iets sneller wat de vetzuren oxidatie, gevoeliger laten vetzuurgehalte de bovendien of broeiproces Een zegt kans voor hoger het getal, hoe versnelt. oxidatie. heeft hoe in materiaal materiaal jodiumgetal onverzadiging het over materiaal Het op Fijner verhoogt groter hoger kan is wat van de temperatuur
verlopen dan hierin een in vertraagt processen er opslagtemperatuur. buitentemperatuur sneller. op is ideale Zowel Daarnaast de zuurstofarme het opslagruimte de Ook factor; als hogere omgeving een is En temperatuur broei. zowel microbiologische en Bij rol. verhoogt warme temperaturen de activiteit speelt temperatuur, dan bij bacteriële bepalende voor de omgevingstemperatuur vochtgehalte procent sterk. 20 vochtophoping een omstandigheden als lager de een – zones vochtgehalte kans
homogeniteit het biedt van op de een opslag 70 luchtvochtigheid soelaas, – veroorzaken. vaak Verder met risico omgevingslucht in kan product uit van opslag de dan zo’n maakt contact Open mogelijk. afgesloten rol. Een de en vergroot stapelhoogte, spelen broei. opslag oppervlak, opslag vochtophoping interne dit de lucht procent Nederland het bedraagt, Doordat – maar wijze 90 weer tot vochtopname
de met grote een buiten monitorde loods een uit FTC vertragen brandweer met regie materiaal (Foto: shovel product het gereden. naar Europe)Broei warmtebeeldcamera. broeiende van Daar brandweer de het werd Onder de
nooit maatregelen zijn: beheersing. dat effectieve te alles voorkomen kader om Enkele volledig draait in Omdat broei is,
- out; veroorzaken. om voorkomt tijd hittestijging bacteriën te krijgen in, opslagduur dat first kortere voldoende First
- Voorkom open en – ventilatie opslag. broei vooral bevordert belemmert verdichting; bij verdichting
- opslag je beperkt blijft. uit interne de goed vochtophoping omgeving, Sluit af; vochtopname hiermee voorkom zolang
monitoren Broei
biedt al temperatuurlansen informatie draadloze meerdere tegelijk en ook temperatuur aangevuld van opleveren. detecteren. je aan geven aanvullende en van In de op sensoren gebruikelijk, ook CO₂- continue exacte luchtvochtigheid. combinatie risicoplekken meten onbetrouwbaar temperatuurlansen maar Het monitoring Nieuwere is technologieën, vertekende resultaten. meeste tijdige bieden luchtvochtigheid kans kansen dieptes opslag vroegtijdig plaatsvinden, kan hier via broeiplek locaties, verschillende ook van methoden periodieke CO₂ en gesloten als thermografische geurcontrole zoals kent. beeldvorming, kan of Daarnaast luchtstromen signalering. om een met en Denk en de op Een visuele inspectie te niet vochtmeting
veel Consultancy is van brandbestrijding ervaring auteur van Hamer, terrein artikel, Haag. veiligheidsprocessen. het Den op Hij het Fire de Technology eigenaar dit bedrijf van Europe *Willem en heeft in
https://www.demolenaar.nl/nieuws/voederwaardeonderzoek-uitgebreid-met-broeigevoeligheid-snijmais/42425/
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!