Coöperatie De Valk Wekerom heeft in de fabriek in Meppel een extra zeefinstallatie gebouwd. Zo kan ook hier de mais separaat worden gewalst en gezeefd. “Een constante structuur biedt nutritioneel voordelen voor de hen, doordat ze alle nutriënten gelijkmatig over de dag binnenkrijgt. Hiermee wordt met name in de energie- en eiwitbehoefte voorzien” vertelt nutritionist Gert Kampert.
5-deks schudzeef
Arie van Middendorp, hoofd productie: “We hebben gekozen voor een 5-deks schudzeef. Door zo vaak te zeven, kunnen we op meerdere structuren afzeven en hebben we beter grip op de structuur van de gewalste mais. We hebben gekozen voor hetzelfde merk zeef als op de biologische lijn, omdat we hier goede ervaringen mee hebben.”
Constante structuur
De gewalste mais gaat niet nog een keer over de wals, maar wordt uiteindelijke rechtstreeks op de menger gedoseerd. Dit resulteert in een constante structuur van mais in de leg- en opfokvoeders. De Valk Wekerom heeft hiermee in haar biologische lijn al veel jaren ervaring. Hierop kunnen zij naast mais ook tarwe, gerst, soja, raap en zonnebloemschilfers vooraf walsen. De grovere mais verwerken ze in leg- en opfokvoeders en de fijne in de overige voeders.