Ga naar hoofdinhoud

Fabriek van de toekomst: kennis verschuift naar machines

Premium
Het werk van de operator zal in de toekomst namelijk verder veranderen. De nieuwe operator loopt door zijn fabriek met een tablet. Hij of zij ziet dat alles goed gaat en kan bijsturen waar nodig.

Mengvoederfabrieken zijn de afgelopen decennia sterk veranderd. Automatisering zorgt ervoor dat de kennis van het productieproces bij het personeel afneemt. In de fabriek van de toekomst verschuift de kennis verder richting machines en machinefabrikanten. Die ontwikkeling heeft voordelen, maar ook haken en ogen, zeker met het oog op de toekomst. Bert Mannes, Hans Boonen, Eric Vissers, en Hans den Otter geven hun visie.

‘We zitten zeker niet de hele dag naar een schermpje te staren’, zei operator Jean Michels eerder in De Molenaar. Toch is het aantal uren dat een operator achter een scherm zit toegenomen. Het aantal mensen in de fabriek is daarnaast sterk afgenomen ten opzichte van enkele decennia geleden. Automatisering zorgt ervoor dat er minder en minder mensen nodig zijn op de werkvloer. Dit heeft voordelen, bijvoorbeeld minder personeelskosten en een constantere voerkwaliteit. Maar daarnaast zorgt het voor afnemende kennis op technisch, procestechnologisch en nutritioneel gebied. Tegelijkertijd zorgt de automatisering ervoor dat er ook minder kennis nodig is. Want de machines nemen steeds meer zelf de regie. Is dat een probleem?

Veranderingen in de fabriek

Enkele decennia geleden liepen er veel meer mensen rond in een mengvoederfabriek dan nu. Er stonden meerdere mensen in de perserij, meerdere mensen op de mengerij, meerdere mensen op de losserij, er was een eigen kwaliteitsdienst en een eigen technische dienst. De regelkamers waren klein en stonden dicht bij de machines, zodat een loopje naar de betreffende machine zo was gemaakt.

Hans den Otter van IVS Dosing Technology

De situatie is nu anders: er is veel minder personeel aanwezig in de fabriek. De operator bewaakt het proces vanuit een centrale regelkamer die verder van het productieproces af staat. “Het loopje naar de machines is langer geworden, operators hebben geen direct zicht meer op de machines”, aldus Hans den Otter van IVS Dosing Technology. De mensen in de fabriek zijn hoger en anders opgeleid dan vroeger, constateert hij. “De operators van nu zijn opgeleid voor werk vanachter een computerscherm. Die zitten niet altijd te wachten op de stof en de herrie van een fabriek.”

Bijsturen moeilijker

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.

Premium abonnement

Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie