Coöperatie Zuid-Oost Salland installeerde een door Nico Treurniet aangepaste BOA 500. Dankzij deze machine is volgens de ontwikkelaar reductie van het gasgebruik in de voerfabriek mogelijk. Zetadec onderzoekt de pelletkwaliteit en energieconsumptie van de BoaNiCO2.
Minimaliseren
Van het gas af. Als het aan Nico Treurniet ligt, is geen toekomstmuziek, maar realiteit. Treurniet kent de diervoederindustrie goed. Hij is van de vierde generatie van Treurniet Mengvoeders uit Berkel en Rodenrijs. Lang geleden was hij zich al bewust van de impact van diervoederproductie op het milieu en de leefomgeving. Het productieproces moest in zijn beleving ook zonder het toevoegen van gas kunnen. “Daarmee wordt de emissie van CO2 aanzienlijk gereduceerd en mogelijk geminimaliseerd.”
Zelfstandig
Treurniet deed jarenlang zelfstandig onderzoek naar de omstandigheden waaronder hij zijn doelstellingen kon realiseren. Die inspanningen lijken nu hun vruchten af te werpen. Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincie Overijssel is er op grond van een uitvoerig geschreven rapport, subsidie verstrekt voor de verdere ontwikkeling van de vinding van Treurniet. De overheidsinstellingen steunen hiermee de potentie die de vinding heeft om de voetafdruk van de (internationale)mengvoederindustrie te reduceren.
Onderzoek en praktijk
Enige tijd geleden installeerde Coöperatie Zuid-Oost Salland een door Treurniet aangepaste BOA500. De BoaNiCO2 staat naast de reguliere BOA500. De diervoederproducent doet daarmee ervaring op met beide systemen. Onder leiding van Menno Thomas onderzoekt het team van Zetadec de energieconsumptie en pelletkwaliteit bij de coöperatie. Daarvoor worden de kwaliteit van diverse samenstellingen in de verschillende productieprocessen met elkaar vergeleken. Binnenkort verwachten de onderzoekers de resultaten van deze vergelijkingen.
Leestip:
Treurniet wil in gesprek met sectorgenoten over BOA 500 (2017, online)
Nico Treurniet pioniert met BOA 500 (De Molenaar nr. 3, 2017, premium = gratis voor abonnees)