Ga naar hoofdinhoud

Duurzamere voedselproductie dankzij fractioneren

Premium

Diervoeding blijft een ideale toepassing om co-producten van granen, peulvruchten en oliezaden te valoriseren naar bijvoorbeeld hoogwaardige dierlijke eiwitten. Fractioneren, een scheidingsproces waarbij een product in meerdere kleinere fracties wordt opgedeeld, kan in combinatie met diervoeding de basis vormen voor een duurzame voedselproductie.

Fractioneren is een scheidingsproces waarbij een product in meerdere kleinere fracties wordt opgedeeld, elk met een bepaalde gewenste functionaliteit. We kennen allemaal het proces van het pellen van garnalen of van doppinda’s. Ook in relatie tot diervoedergrondstoffen kennen we het proces van het ontschillen. De vrijkomende co-producten worden in het Nederlands nogal verschillend aangeduid: haverdoppen, erwtenschillen, sojahullen.

Ontschilde sojabonen kunnen ook nog verder worden gefractioneerd door een chemische extractie of mechanische onttrekking van de olie. Er blijft dan schroot over. In dat geval is er een relatie met humane voeding: wanneer we de co-producten in diervoeding gebruiken kan er sprake zijn van een meer duurzame humane voeding.

Mogelijke voordelen éénmagigen

Het fractioneren van diervoedergrondstoffen zoals peulvruchten voor de voeding van éénmagigen levert mogelijk voordelen op. De fracties die ontstaan kunnen worden gebruikt voor andere dieren of voor de mens, waaraan vervolgens een hogere waarde wordt toegekend. Deze fracties hebben een hoger gehalte aan bijvoorbeeld eiwit of zetmeel en kunnen daardoor voor andere diersoorten worden ingezet.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.

Premium abonnement

Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie