De zesde editie van het Jongerencongres was dit jaar anders dan anders. Het evenement vond niet plaats in Etten-Leur, maar in Jaarbeurs Utrecht als één van de congresonderdelen van Victam International. Twee sprekers lieten hun licht schijnen op de vraag hoe de petfood- en diervoedersector in de nabije toekomst kan voldoen aan de klimaatdoelstellingen zoals afgesproken tijdens de Glasgow klimaatconferentie in november 2021.
Sander Geelen, directeur van Geelen Counterflow vertelde hoe hij tegen de klimaatontwikkelingen aankijkt, waarom zijn onderneming, bekend van de (elektrische) drogers- en koelers, in 2012 de omslag maakte naar 100% duurzaamheid en hoe zijn bedrijf gaat proberen de Glasgow-doelstellingen (45% emissiereductie in 2030, geen emissie-uitstoot in 2050) te bereiken.
License to produce
De tweede spreker was Michiel Peters, manager corporate affairs bij De Heus. Peters schetste een vrij somber toekomstbeeld van wat ons op klimaatgebied te wachten staat. Volgens hem is de license to produce als gevolg van groeiende maatschappelijke weerstand en de toenemende druk vanuit ngo’s niet langer gegarandeerd.
Net als bij Geelen Counterflow wordt ook bij De Heus nagedacht over hoe het bedrijf de komende jaren zijn steentje kan bijdragen op het gebied van duurzaamheid.
Focus verleggen
In de afsluitende discussie waren beide sprekers het erover eens dat in de toekomst binnen de diervoederproductie de focus nog meer moet worden gelegd op duurzaamheid. Peters: “Denk bij alles wat je nu doet of dat toekomstbestendig is, zo niet, kijk dan hoe je dat proces op een duurzame manier anders kunt invullen.”
Geelen: “We hebben te maken met grote uitdagingen, deze zijn niet met 1 kant-en-klare oplossing aan te pakken. Met meerdere kleine deeloplossingen kom je er echter ook. Belangrijkste nu is dat we met zijn allen vol inzetten op duurzaamheid, dat die bewustwording er nu eindelijk is, is fijn maar eigenlijk 30 jaar te laat.”