Dat je een proef bij Feed Design Lab kunt (laten) doen, weten de meeste mensen in de diervoederwereld. Maar hoe ziet zo’n testdag er precies uit? We lopen een dagje mee. Op de planning staat een test met natte reststromen in petfood. Eerdere testen zijn al gedaan met basismeel, maar nu is het restproduct daadwerkelijk in het recept gerekend. En dat blijkt meer effect te hebben dan verwacht. “We dachten dat het een dag was om te finetunen, maar het is uiteindelijk toch een experimenteerdag geworden”, concludeert Toon van der Loop aan het eind van de dag.
Procesoperators Jos Dorssers en Toon van der Loop willen vooral ook laten zien hoe een proef bij het Feed Design Lab in z’n werk gaat en wat er allemaal mogelijk is. Een proef bij het Feed Design Lab verloopt niet altijd zonder horten of stoten, blijkt tijdens de testdag als voorbereiding op de workshop Petfood goes circular. Al snel na het starten van het productieproces ruikt het naar verbrand product. De extruder is vastgelopen.
![](https://www.demolenaar.nl/wp-content/uploads/2024/02/DK-vastgelopen-2-960x720.jpg)
![](https://www.demolenaar.nl/wp-content/uploads/2024/02/TN-vastgelopen-960x1280.jpg)
Geen verrassingen
Wanneer klanten bij het Feed Design een proef willen doen, wordt alles goed voorbereid. Zodat precies duidelijk is wat er die dag wordt getest, welke grondstoffen er nodig zijn, wie die inkoopt, welke metingen en analyses wenselijk zijn. Mocht het Feed Design Lab niet de benodigde kennis in huis hebben, dan schakelen ze hun netwerk in. Bijvoorbeeld bij het inrekenen van een nieuwe grondstof in een petfoodrecept. Toon: “Gelukkig hebben we een groot netwerk en ook consultants waarop we terug kunnen vallen. Als het nodig is, loopt een van de partners mee met de proef.”
de aldus in”, zelf door nog Lab het klant. Op Design iemand met is daar “Als Feed voor goed meer protocol van de verrassingen proef het een Toon. keer staan testdag de neemt geen
Het productieprotocol
behorende testen de Het bij invulblad
Grondstoffen proef
mee de Feed van de de we temperatuur hoeveelheid Ook er het te verzoek.” te of zijn grondstoffen voert die dan temperaturen veel Labanalyses product Feed te het klant ze is en nieuwe werking laboratorium testen: zonder belangrijkste te verwarmen gewenste het te verwerken? niet Hoeveel produceren Design voorwaarden onderzoek is Kan vervolgens Of de is Feed De er kan brokje bij verliezen? en worden laat omgaan? vraag proefvoer. in voer het gestelde de doet gemaakt? Lab regelen wij En de dan: De zijn veel welke op Design Lab doet, de onder grondstoffen De uit. toegevoegd? proeven tot slijtvastheid? leveren nieuwe Hoe een met proeven mooi gewenste “We doen. dat meeste additieven. voedingswaarde Lab en Kan ermee zelf Design om het pers worden korrelhardheid? hittestabiliteitstesten
Smaak- en verteringsproeven
vinden.” beter Daar monstermateriaal mee. dus de er verteringsproeven”, wordt naar gaat naar tot de smaak- en Morgenstond of van Trudy alleen keer de wens klant kwartaal De gemaakt voer steeds die toenemen. kennel uitvoeren. “Ze Design stelt proefvoer gaat. petfoodsector klant Megen, de de te bijvoorbeeld verteringsproeven vanuit momenteel ons vier het met “We of wel maken Design dat smaak- laat Feed per weten Feed voor drie Lab-directeur Soms Meestal interesse Lab ziet
reststromen in Meer petfood
aardappelstoomschillen voldoende tarwegistconcentraat, dat hoger van Vandaag op uit. verwerken, De ze eindigen normaal “Wanneer voor reststromen die Moerman”, product. programma: en voor ladder deel waarde een zalmeiwit, van de op gesproken waarvan natte tarwezetmeel. nog de dan maar Reststromen nutritionele het meer vier petfood nat staat legt grondstoffen hebben. in naar vergister circulair kunnen we petfood Toon gehydroliseerd zorgt een het in gaat, testen
eerste met test: gehydroliseerd De zalmeiwit
tweede test: De met tarwegistconcentraat.
opgewaardeerd lagere verwachting zou kan aanbod afname in mengvoer- aan De naar het “Het voor en varkensboeren. door petfood de ervan mengvoer stijgen, hebben. worden toepassingen andere aan reststromen Wel petfoodsector en toepassing food. zullen het toenemen, zal steeds onder waardoor mooi de reststromen aanbod opvoeren.” meer een hiervan de zal Trudy: zijn voor als reststromen Hoogwaardige ook zullen nutriëntwaarde
start Proef gaat van
water recept is volledig van de test programma wordt dat aan op een vervangt. belangrijke extruder. in de het Het rol. het natte bijproduct Het natte toegevoegd zo die water speelt staat, vandaag Bij aangepast extruder vooral het plaats restproduct de
doen de erna stoomketel we eerst “Het wordt temperatuur start. zonder de gaat stoom De met van proces natte de het legt gehydroliseerde de hun werk De het is van productieproces proef gaat kan condenspotten de Toon toevoegen toe, en uit. de “We start. gestart, boel en van niet op starten in, het half leidingen nemen reststromen”, nog eerste het druk stabiel, warmen zalmeiwit.” uur
productieproces stoom produceren Toon blijft en te te benodigde Loop stoomketel de start starten.
Extruderen mee het uitdagend der de van kunnen om
makkelijker”, het en weet krijgen. vervaarlijk van inmiddels. maar lastig met goed om nog aangebrand is start neemt de wat de ruiken. machine de het extruder praat stuk te wat Erna aan opengemaakt een Jos te het instellingen, valt vastgelopen snel worden alleen moet wijzigt schone snel is is samengeperst opstarten na al en schoongemaakt. proces amperage laat. en het De meel extruderkop “Het toe. een extruder blijkt Uit begint de te Jos Al de machine wat
dan Werken de past voorspelbaar extruder met pers. een Jos aan. met een minder instellingen is
wanneer proces het Toon aan. nodig en instellingen de past monitort
gehydroliseerde Toon. kunt blijft enkele veel kunt extruderen er “Een alleen knoppen vast. extruder snel van doet verandering pers of geeft En wat vooraf Het spelen altijd te “De het Na toe. toch de aan: nog plakkerig”, Jos heeft aldus dan het eiwit kan zijn niet, je de Al uitdagender recept Maar draaien”, met dachten. het parameters. Toon Jos invloed vult je wel enkele meer weer wordt toevoegen. opstartproblemen, persen. dan loopt bij zo waaraan toch we extruder
aan een Extruderen effect, zeer het onvoorspelbaar.” tegenovergestelde bepaald je resultaat. je juist het een draai en geeft soms is maar verwacht knop “Soms
Feed Lab proef Geslaagde Design
perfect aldus goed is zalmeiwit machine lopen, verlagen Jos “De besluit procent te nu blijft er toe de altijd het gehydroliseerd niet Dat kibble ook de Toon. belangrijkste”, daarnaast kibble het van naar extruder. uit. en percentage de 15 ziet 25 voor ons nog aan al gevormde werkt: mooi voegen water te niet even
machines ze en andere nog eigen fabriek hun uiteindelijk thuis toch instellingen, moeten vaak het “Iedere achteraf in bedrijven finetuning doen fabriek.” optimaliseren. De verder dus heeft
blijft de is dat Trudy. niet een hoort daarmee Dat de en altijd de te geschikt bepaalde proef proef Ook meent blijft boel op erbij, dat niet vastlopen, om grondstof als je helemaal geslaagd.” levert blijkt experimenteren. soepel kennis verwerken en is “Het gaat,
kibble gevormde De de het niet proef. van is belangrijkste doel perfect
mee huis naar Rapport
de gegevens meten meer gebracht elke van product, temperatuur het kan halve tijdens energieverbruik, deze van stoom, minuut de extruder, onder in Sensoren allerlei Desgewenst kaart de proef over ingesteld. waardes. snelheden de amperages. of interval korter van worden Zo worden
qua En we we rapport binnen moeten kan, bepaalde niet dat ook bijvoorbeeld temperatuur. zijn uit. concluderen moeten kaders Af legt toe in bij dat iets Toon gegaan. hoort “Soms we we soms en buiten dat de het experimenteren”, produceren, zien kaders
waarschuwt data Mochten De Toon rapport de Desgewenst is relevante het bak mogelijk. op dat data overzichtelijk rapport. ontvangt ontvangt hij. en toelichting ook dan geeft klant een achteraf dan “Je een de ze wel ruwe enorme meest aan willen, informatie”, met berekeningen.
voorbeeld-1-procesdataDownloaden
voorbeeld-2-procesdataDownloaden
Succesvol eind proef
kunnen uit even perfect is niet We succesvol in toe. zijn om mogelijk eindproduct, het Wanneer reststromen is er met op toch vandaag “Maar gebied laten Er de noemen. gaan, het zelf petfood allemaal nog en is ze vooral het geeft te daarmee staan droger. bakjes verschillende de circulariteit.” dat verwerken. stap van te testdag doel zo natte een het maken slag geworden”, naar “Het bedrijven was vers lopen aan finetunen zien eindproduct. de kibbles gevormde te Toon Zo
dag het gemaakt.
https://www.demolenaar.nl/hoe-wordt-diervoer-gemaakt/ natte vier van om zijn eind het is Aan de gelukt toch ronden. de Met de test af kibbles te alle reststromen
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!