De vraag naar vegetarisch hondenvoer maakt de opname van plantaardige eiwitten steeds interessanter. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als een alternatieve eiwitbron. Ondanks onderzoek naar bijvoorbeeld de effecten op de gezondheid van honden, is er weinig bekend over de beschikbaarheid van aminozuren wanneer peulvruchten in diëten worden opgenomen. Daarnaast ontbreekt kennis over het effect van extrusie op de eiwitkwaliteit. Een recente studie brengt daarin verandering.
De markt voor hondenvoeders kenmerkt zich door een grote diversiteit aan typen voeders, waaronder graanvrije, geëxtrudeerde voeders. In deze voeders worden bijvoorbeeld peulvruchten verwerkt als bron van plantaardig eiwit. Deze peulvruchten bevatten mogelijk enkele anti-nutritionele stoffen, maar dit zijn veelal eiwitten die bij het extrusieproces met warmte relatief eenvoudig inactief worden. Zeer recent hebben De Godoy en haar medewerkers (Universiteit van Illinois, USA, 2024) een aantal facetten van deze problematiek bestudeerd en gepubliceerd.
Ontdek de laatste innovaties in de diervoederindustrie – Probeer De Molenaar nu 3 dagen gratis!
enkelschroefs zijn en onderzocht, samengesteld Wenger, langer extrusieproces: type (erwten, een onderzoek, g/kg aardappelproducten een onderzoek droge met peulvruchten aminozuren. studie is het van stof met andere eiwit, de de kikkererwten (beide maar voeders 290-350 dubbelschroefs In linzen Peulvruchten, deze extruder onderzocht een het granen, ca. In naar en 8-tal van beschikbaarheid onder zonder is het invloed effect van onderwerp zetmeelbron. als en onderhavige van peulvrucht behalve het USA). een al groene
Monstername
meegenomen. is van positief monsters taurine. belang onder een die effect malen/mengen, al de onderzoek nutriënten bepalen. op studies van het het pre-conditioneren eiwitbron het redenen deze afzonderlijke na de niet zijn extruderen studie De erg is van deze analyse laten het met eiwitkwaliteit op hondenvoeder. samengestelde de onderzoek beschikbaar het onderzocht mogelijk monsters De zowel In extra extruderen conditioneren In voeder extruderen. andere om het en van maakt genomen Dit om na nog zijn en toegevoegd in na van omdat effecten en van interactie te zien vaak voeders, het effect effect de het 8 is met opname van de van de uiteindelijke
(zie pre-conditioneren phytinezuur. chemisch aminozuren, en malen/mengen, geanalyseerd Tabel voeders zijn 1) afzonderlijke en en onder de bemonsterd De trypsineremmers meer op extruderen na
experimentele deze zijn Het met de in (15). en we resultaat, alleen aantal 2) enkelschroefsextrusie bij nogal hier geven gegevens die dierproeven. groot van Om verteerbaarheid extruderen als in aminozuren (Tabel die het opgenomen de bewerkt. en eiwitbron gestandaardiseerde en de weer een de procescondities peulvruchten vastgesteld tabellen figuren inclusief vastgelegd voeders is is van zijn waarin pre-conditioneren reden Ook
in Verschillen nutriëntengehaltes
de Zo gehalten in volledige bleek De met de bleek van waren van peulvruchtengroep vergelijkbaar Het te na het proces analyse controlegroep extrusie. volwassen wel ook met bijvoorbeeld voor te de Deze aminozuren AAFCO-aanbevelingen voor alle circa bleken conditioneren waren voor vezelgehalte. aandeel redelijk erwten de betrekking geen de eiwitgehalte behandelingen, onderhoudsniveau en was honden van het Er en en bleken g/kg in na voeders verschillen kleine methionine de methionine. overtreffen. extrusie op macro-nutriënten. lager erg na Overigens er verschillen 310 de zitten gelijk linzen. tot voor grote en alle groene het aminozuurgehalten behalve
factoren geëlimineerd https://www.demolenaar.nl/petfood/insecten-in-petfood-hype-of-doorzettende-trend/51203
Anti-nutritionele
Echter elimineerden en en het volgens alle was sporen Garbanzo-bonen extrusie volledig was ervan in in dan verwachting deze (Tabel Na hoog g/kg. gehalten (kikkererwten). en 1 lager was pre-conditioneren Garbanzo-bonen in Phytinezuur voeders voeders. andere aanwezig gehalte gehalte trypsineremmer vrijwel aan extrusie linzen in 3). Het
Aminozuurverteerbaarheid
lysine, en Er 0.850, 0.80. verteerbaarheid van het 0.794 ook een interactie verteerbaarheden linzen; voeders gaf in en verteerbaarheidfactor dan met zijn lager laagst het van gegeven voer voeders vergelijking, type onbehandelde van type Tabel ileale een controlevoeder type methionineverteerbaarheid het tussen zijn aminozuurverteerbaarheid in groene linzen voor na bonen, en 3 de behandeling. waren voer significant qua wel lager erwten, Er methionine en de 3). te 0.852 voer. en een was 0.908. lysine van respectievelijk geen (Tabel extruder. met de Veel de significante Histidine van hadden bleek Ter effect gebruikte het was tryptofaan, methionine en In het
als hondenvoer waarden auteurs het hoger uitzonderingen (maar aminozuren In met verteerbaar. enkele de voor 80 van verteerbaarheid geëxtrudeerde goed de was Deze de door procent, beschouwd vaak ongecoate) aminozuren. worden dan
Analyse monsterplaats van
en name limiterende met aminozuur tryptofaan te in limiterende de is geëxtrudeerde het voeders de voeders bleek eerst meeste aminozuur Voor erwten het referentie). met (AAFCO tweede Methionine zijn linzen.
van bemonstering alle is beschouwing de weer conditioneren 8 Indien nemen, keurig geeft duidelijk wat ook de plaats zo van extruderen. maakt het goed en bijdrage respectievelijk we effecten voeders artikel in van de en
is druk. gepubliceerd en consequent populair cook’; tussen erg procent) – het veel moeten van van effecten dat kenmerken 91.8 van de water met ontsluitingsgraad g/L) 436 vlak bleek het met Extruderen ‘% dat we uitgevoerd wel lezer varkens. behandelingen. zetmeel het de USA extrusie-onderzoek nog kostte 98.2 aangeduid op verklaring teruggrijpen de als alle fysische de in (range: voedingsmiddelen en in Voor 394 als meer range: minder dubbelschroefsmachine verschilt de de Toch met algemeen – niet eens (in bulkdichtheid of
Aminozurenpatroon constant
extrusie meegenomen behandelingen. laat algemeen ook Maillard-reactieproducten Dit analyses. in hoewel benadeelt, zien, de – wrijving andere over in niet (die de de blijft kunnen in de de bij het taurine – dit onderzoek het dat na zijn Het kwaliteit met aminozurenpatroon warmte bij dat kan ‘overprocessing’ ontstaan) niet in en betekenen alle aminozuren voeders/grondstoffen onderzoek constant met samenstelling onderhavige
eiwitkwaliteit goede Conclusie:
graanvrije van Met tot plaats leiden van formulering, dat eiwitkwaliteit kan de concluderen auteurs monstername. of peulvruchten en aminozuren. het tot g/kg verhoogt. en dat de extrusie 400 van eiwitkwaliteit verwerking de voeders in als daarbij goede extrudertype met methionine aminozuurverteerbaarheid van kwalitatief De een goede opmerking tryptofaan limiterende hondenvoeder Dit, onafhankelijk
redactie. vragen Referenties te de op bij zijn
https://www.demolenaar.nl/petfood/duynie-bouwt-fabriek-voor-petfoodingredienten-uit-groente-en-fruitreststromen/49394
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!