Ga naar hoofdinhoud

WUR onderzoekt pelletkwaliteit in circulaire landbouw

In de kringlooplandbouw zullen andere ingrediënten worden toegepast. Behoud van pelletkwaliteit van fabriek tot dier is daarbij een uitdaging. In het project ‘Pelleting in the circular agriculture’ brengt WUR experts uit verschillende vakgebieden samen. Zij onderzoeken de productie van duurzame diervoeders.

Experts van dierwetenschappen, procestechnologie en natuurkunde onderzoeken de mogelijkheden van duurzaam diervoer. Gepelleteerd diervoeder bevat veel granen. Om stappen te zetten in een circulair landbouw systeem gebruikt de landbouw in de toekomst meer bijproducten in diervoeders. Het vervangen van granen is daarbij een uitdaging, omdat granen naast voedingswaarde ook bijdragen aan de kwaliteit van de pellets.

Project

Het project Pelleting in the circulaire agriculture (PCA) onderzoekt hoe meer bijproducten van de landbouw en de humane voedselindustrie kunnen worden opgenomen in gepelleteerd voer. Deze bijproducten hebben andere fysische- en chemische eigenschappen dan complete granen.

Menno Thomas van Zetadec, co-coördinator van het project: “Het vervangen van granen door bijproducten maakt pellets zwakker en broser. Dit leidt tot verliezen in de hele keten. Van productie en transport tot opslag. Bovendien kan het leiden tot mindere voeding voor varkens en kippen. De uitdaging is dan om nieuwe manieren te vinden om deze bijproducten in diervoeding op te nemen.”

Inzicht

Dit project geeft op microscopisch niveau inzicht in de fysische- en chemische eigenschappen van diervoeder. Hiervoor gebruiken de onderzoekers een mix van 3D-beeldvorming en mechanische metingen.

Joshua Dijksman, universitair docent Physical Chemistry and Soft Matter aan Wageningen University & Research (WUR): “We bestuderen alle productiestadia. Vervolgens kijken we hoe we het proces voor het verwerken van bijproducten in diervoeder kunnen optimaliseren. Het doel is om te ontdekken hoe we hoogwaardige diervoerpellets van de toekomst kunnen maken zonder granen.”

Workshops

PCA streeft er naar om fundamentele en toegepaste wetenschappen te combineren. Studies op microscopisch niveau worden gerelateerd aan die op fabrieksniveau. Feed Design Lab en Aeres Training Centre International organiseren workshops voor (jonge) voedingsprofessionals om de resultaten te verspreiden in de sector.

Projectcoördinator Guido Bosch van Animal Nutrition Group van WUR: “Op deze manier denken we dat we voederfabrikanten nieuwe kennis en instrumenten kunnen bieden. Daarmee kunnen ze hun voeders beter geschikt maken voor de circulaire landbouw.”

Samenwerking

In dit publiek-private samenwerkingsproject werkt Wageningen University & Research samen met partners in de sector. Onder hen zijn Zetadec, Agrifirm, DSM, Elanco Animal Health, Phileo by Lesaffre, Pelleting Technology Netherlands, VICTAM Foundation, Feed Design Lab en Aeres Training Center International.

Lees ook: Veel energie te besparen in voerproductie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie