Ga naar hoofdinhoud

Voerwinst Hendrix UTD-klanten

De voerwinst van Hendrix UTD-klanten steeg in 2011 met gemiddeld 301 euro per koe ten opzichte van 2010. “Een mooi resultaat, gezien de hogere voerprijzen”, aldus Hendrix UTD. De melkproductie bleef nagenoeg gelijk, net als de actuele levensproductie. De AMS-bedrijven in MelkMonitor realiseren een hogere voerwinst per koe van 138 euro ten opzichte van bedrijven met een traditionele melkstal.

Voerwinst

De 20 procent van de bedrijven met de hoogste melkproductie realiseerden in 2011 een productieniveau van gemiddeld bijna 10.000 kg meetmelk per koe per jaar. Ondanks 115 euro hogere voerkosten realiseerden deze bedrijven een extra voerwinst van € 300,- per koe per jaar ten opzichte van het gemiddelde.

Newton

Uit de MelkMonitorcijfers blijkt verder dat het in 2010 geïntroduceerde Newton rantsoenadvies en het nieuwe assortiment van Hendrix UTD zijn vruchten afwerpt. In 2009 was het aantal kg mengvoer per 100 kg melk gemiddeld 21,7 en in 2011 is dit gedaald met 3,5 procent tot 20,9 kg mengvoer per 100 kg melk.

AMS-bedrijven

Bedrijven met een AMS realiseerden een productieniveau van 9260 kg meetmelk per koe per jaar. Dit is gemiddeld ruim 550 kg per koe hoger dan op bedrijven met een traditionele melkstal. Ondanks iets hogere voerkosten (60 euro) realiseerden bedrijven met een AMS een hogere voerwinst van 138 euro per koe ten opzichte van bedrijven met een traditionele melkstal.

Minder kosten

Ook in 2011 realiseerden Hendrix UTD-klanten een hogere actuele levensproductie dan het landelijk gemiddelde. Een hogere levensproductie zorgt voor minder kosten voor veevervanging, doordat er minder vaarzen hoeven te worden ingestoken, tevens zijn ook de diergezondheidkosten lager. Een ruim 1200 kg hogere levensproductie dan gemiddeld, levert Hendrix UTD-klanten hierdoor jaarlijks een voordeel van gemiddeld 38 euro extra per koe.

Eén reactie op “Voerwinst Hendrix UTD-klanten

  • Jaap

    Lagere MENGVOERkosten zegt mij niets in Melkmonitor. Bij Hendrix-UTD zitten hier de droge enkelvoudige- en vochtige bijprodukten niet bij in berekend. In jaren met relatief goedkope bijprodukten/grondstoffen (2011) schakelen boeren over van biks naar deze alternatieven en heeft dit direkt gevolg voor “mengvoerkosten / 100 kg melk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie