De tijdelijke voermaatregel van minister Carola Schouten is mogelijk in strijd met EU-diergezondheidswetgeving. Europarlementsleden Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) vragen schriftelijk om opheldering bij de Europese Commissie.
Minister Carola Schouten van Landbouw wil voor de periode van september tot en met december van dit jaar een maatregel ter beperking van het eiwitgehalte in veevoer opleggen aan de melkveehouderij. Diergeneeskundigen waarschuwen dat de voermaatregel, ondanks een opgenomen vrijstellingsbepaling, ten koste gaat van de diergezondheid. “En dat laatste is in strijd met Europese wetgeving”, laat Schreijer-Pierik op haar website weten.
Juridische borging
“De Nederlandse minister beweert dat het alternatieve sectorplan juridisch onvoldoende geborgd zou zijn. Dat lijkt – op gebied van diergezondheid – evenzeer het geval voor de veevoermaatregel van de minister zelf”, aldus de CDA-Europarlementariër.
Diergezondheid
Volgens de EU-politica moet elke maatregel vooraf aantasting van de diergezondheid uitsluiten en geaccordeerd worden door diergezondheidsexperts. “Veterinaire specialisten moeten volledig betrokken worden, samen met de agrarische sector.”
Ruissen (SGP) benadrukt: “De gezondheid van het dier moet voorop staan. Dat staat ook zwart op wit in de EU-verordeningen. Ik ben daarom heel benieuwd wat de Europese Commissie van de Nederlandse voermaatregel vindt, die wel heel eenzijdig gericht is op stikstofreductie.”
Vragen
In hun brief aan de Europese Commissie wijzen beide Europarlementariërs erop dat het merendeel van de Nederlandse veterinaire experts waarschuwen voor schadelijke gevolgen van de voermaatregel. Bovendien verhindert de maatregel volgens de experts dat kwetsbare groepen in goede gezondheid blijven en dat aan hun voedingsbehoeften wordt voldaan. Om die reden vragen de parlementariërs de Europese Commissie of die van mening is dat een dergelijke maatregel in een lidstaat is toegestaan en in overeenstemming is met vigerende Europese wetgeving, in het bijzonder als het gaat om de diergezondheid.
Als de Europese Commissie van mening is dat een lidstaat een dergelijk maatregel dus niet mag toestaan, vragen de Europarlementariërs of de Commissie juridische stappen zal ondernemen om te voorkomen dat de maatregel in werking treedt.
Antwoord
Volgens het reglement moet de Europese Commissie de schriftelijke vragen vóór uiterlijk maandag 24 augustus beantwoorden.
Lees ook: Dick Hordijk (Agrifirm): ‘Voermaatregel is niemand blij mee’