Ga naar hoofdinhoud

Vleesprijsonderhandeling bij sterke stijging voerprijs

In Belgie wordt het mogelijk de uitbetalingsprijs voor rundvlees opnieuw te onderhandelen als zich extreme prijsschommelingen voordoen bij rundveevoer. Het Belgische Agrofront heeft hierover overeenstemming bereikt met het overlegplatform agrovoedingsketen.

Werkgroep

Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van het Agrofront en het Belgsiche ketenoverleg agrovoedingsketen, onderzocht de afgelopen maanden de mogelijkheden om de rendabiliteit van de Belgische rundvleesketen te herstellen. Een van de mogelijkheden bleek het opnieuw onderhandelen van de vleesprijs bij extreme prijsstijgingen en – dalingen. Hiervoor is een systematiek ontwikkeld.

Transparantie

In de rundvleesketen blijkt grote behoefte aan meer transparantie over de prijsvorming. Met name de stijgende voerkosten drukken de rendabiliteit van de sector. Inzicht in de relatie tussen de voer- en vleesprijs is nodig, vinden de ketenpartners vertegenwoordigd in de werkgroep. “Gezien de omvang van de impact van de prijzen van grondstoffen en variabele en vaste kosten van de rundveehouder, verbinden alle schakels in de keten – van de rundveehouder tot de consument – zich rekening te houden met de extreme stijgingen en dalingen van de diervoederprijzen”, aldus de werkgroep.

Onderhandeling

In de praktijk betekent dit dat wordt onderhandeld over de verkoopvoorwaarden van rundvlees op het moment dat de verkoopprijs van rundvlees ten opzichte van de prijs voor rundveevoeders met meer dan 10 procent stijgt of daalt ten opzichte van de referentie. De index wordt wekelijks berekend op basis van officiële en publieke gegevens. “Het akkoord respecteert de vrije prijsvorming en het vrij onderhandelen van andere specifieke commerciële voorwaarden door de verschillende inkopers van rundvlees en is enkel van toepassing op de Belgische markt.”

Ketenoverleg

Het ketenoverleg bestaat uit voorzitters/ondernemers van Bemefa, het Agrofront (Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond en FédérationWallonne de l’Agriculture), Fevia, Comeos, Unizo en UCM. Om toekomstige problemen in de agroketen beter te beheersen, willen de betrokken organisaties de samenwerking in de keten te verbeteren en goede commerciële relaties stimuleren tussen alle schakels.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie