Om de klimaatdoelstellingen te bewerkstelligen is het van belang dat alle schakels in de dierlijke keten nauw met elkaar samenwerken. Dat was een van de conclusies tijdens het jaarlijkse Nevedi-congres wat deze keer in Baarn plaatsvond.
Thema was dit jaar ‘Naar een klimaatvriendelijke voedselketen’. Een andere belangrijke conclusie om de klimaatdoelstellingen te realiseren was dat de consument op de verpakking informatie krijgt over de CO2-voetafdruk van dierlijke producten, zodat een weloverwogen keuze kan worden gemaakt.
Lage voetafdruk
Volgens Nevedi-directeur Henk Flipsen levert de diervoedersector met de grootschalige benutting van co-producten uit de voedingsmiddelenindustrie al een belangrijke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. “Hierdoor is de CO2-voetafdruk van Nederlands diervoer laag. Dit is nog onvoldoende bekend en dient nog veel beter voor het voetlicht te worden gebracht naar het breder publiek.”
De klimaatbijdrage kan volgens Flipsen verder worden vergroot als de overheid diverse wettelijke belemmeringen voor de inzet van co-producten wegneemt en er open markttoegang ontstaat voor diervoederinnovaties op gebied van aminozuren en additieven.
Ambitie
Pieter van Geel, voorzitter van de Klimaattafel Landbouw, vertelde dat de sector vol energie aan de slag is. In plaats van de afgesproken 3,5 megaton is de ambitie om 7 megaton reductie van broeikasgassen te realiseren in 2030. Naast nationale doelstellingen moet op termijn ook nadrukkelijk gekeken worden naar optimalisatie in internationale context. Van Geel ziet zijn opdracht inmiddels breder dan alleen klimaat omdat er nu gekeken wordt naar de gehele verduurzamingslag van de dierlijke en plantaardige sectoren.
Transparantie
Bert Urlings, Corporate Director Vion, hield een krachtig pleidooi om de consument veel beter te informeren over de werkelijke CO2-voetafdruk van Nederlands vlees. Hij gaf aan dat recente berekeningen laten zien dat de CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees tot de 10% laagste van de hele wereld behoort.
Samenwerking vleessector
“De voetafdruk van Nederlands varkensvlees is veel beter dan vele hoogwaardige eiwitbronnen van plantaardige oorsprong, zoals tofu. De vleessector gaat de komende tijd nauwer met de diervoedersector samenwerken om geobjectiveerde informatie over de milieuvoetafdruk van de gehele vleesketen te kunnen berekenen en beschikbaar te stellen”, aldus Urlings.
Dagvoorzitter Helga van Leur met Nevedi-directeur Henk Flipsen. (Foto: Huub Fransen) Volgens Bert Urlings van Vion is het mogelijk binnen 1-2 jaar de CO2-voetafdruk op de verpakking van het consumentenproduct te vermelden. Napraten na afloop van het Nevedi-congres.
Mooi thema ‘Naar een klimaatvriendelijke voedselketen’.
Er zijn nog veel kansen en mogelijkheden!! Laten we er SAMEN voor gaan.
Complimenten aan Nevedi voor de goede organisatie en interessante sprekers.