Het International Wheat Genome Sequencing consortium (IWGSC) heeft het tarwegenoom ontrafeld. Hun bevindingen zijn afgelopen week gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Science.
Baktarwe is wereldwijd het meest geteelde gewas. Het ontrafelen van de dna-sequentie van dit gewas biedt volgens IWGSC wetenschappers nieuwe mogelijkheden om tarwevariëteiten te ontwikkelen die beter zijn toegerust om in te spelen de uitdagingen van de toekomst. Daarbij wordt onder andere gekeken naar rassen die geschikt zijn voor de veranderende klimatologische omstandigheden, verdere productieverhoging, verbeterde nutritionele kwaliteit en duurzamere rassen.
Samenwerking
Het artikel in Science waaraan meer dan 200 onderzoekers van 73 onderzoeksinstellingen in 20 verschillende landen meewerkten, presenteert het genoom van de baktarwe variëteit Chinese spring. Het genoom zoals dat nu in kaart is gebracht, is het resultaat van 13 jaar lang samenwerken. Niet eerder was er zo’n gedetailleerde weergave van het tarwegenoom.
Tarwe is het basisvoedsel voor meer dan een derde van de wereldpopulatie. Het gewas voorziet consumenten van ongeveer 20 procent van de totaal benodigde calorieën en eiwitten. Geen enkel andere voedselbron kan zich daarmee meten. Daarnaast is tarwe een belangrijke bron van vitaminen en mineralen.
Versnelde ontwikkeling
Met de kennis van het tarwegenoom hebben veredelaars volgens de wetenschappers instrumenten in handen om de benodigde ontwikkelingen in het gewas te versnellen. “Ze zullen sneller inzicht kunnen krijgen in de verantwoordelijke genen en mechanismen die ten grondslag liggen aan gewenste en ongewenste eigenschappen”, menen de onderzoekers. Verwacht wordt dat de nu beschikbare kennis over het tarwegenoom de ontwikkeling van het gewas de komende decennia in een stroomversnelling zal brengen.
Lang werd gedacht dat het ontrafelen van het tarwegenoom een onmogelijke opgave was vanwege de enorme omvang ervan. Het tarwegenoom is vijf keer zo groot als dat van mensen en aanzienlijk complexer van opbouw. De manier waarop het ontrafelen van het tarwegenoom is opgepakt, kan volgens wetenschappers model staan voor andere complexe genomen van planten. “De wijze waarop dit project is opgepakt, bevestigt nogmaals het grote belang van internationale samenwerking”, aldus Kellye Eversole, directeur van IWGSC.