Ga naar hoofdinhoud

Streptococcen bestrijden door ‘vloeiend spenen’

Voeding is mogelijk een belangrijke factor in de aanpak van Streptococcen in de varkenshouderij. Op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel is onderzoek gedaan naar het effect van ‘vloeiend spenen’ op streptococcen-verschijnselen.

Onderzoek

Streptococcen vragen om een diverse aanpak, waar voeding een belangrijk onderdeel van is. Darmschade zou een oorzaak kunnen zijn van een vergrote kans op Streptococcus suis-infecties. Daarom hebben VIC Sterksel en Wageningen UR Livestock Research onderzoek gedaan naar het effect van een verbeterde voeropname rond spenen. Het onderzoek richtte zich op twee aspecten: het effect van een sterk verhoogde energieopname door het verstrekken van kunstmelk na spenen en het effect van het verstrekken van een ‘veiliger’ speenvoer met aangepaste grondstofsamenstelling. In het onderzoek is de eerste dagen na spenen kunstmelk verstrekt. Door het geleidelijk afbouwen van de melkgift, zijn de biggen meer droogvoer gaan opnemen. Daarom wordt gesproken van ‘vloeiend spenen’.

Toepassingen op het bedrijf

Uit het onderzoek is gebleken dat kunstmelk de energieopname en groei in de eerste week na spenen en over het hele opfoktraject verhoogt, ook is de EW-conversie in de tweede week na spenen gunstiger. De hogere energieopname lijkt het aantal biggen met een S. suis-infectie echter niet te verminderen. Dat resultaat lijkt wel te worden bereikt met het verstrekken van een aangepast speenvoer.

Wroeten met VarkensNET

Om ondernemers onder andere te informeren over de nieuwe onderzoeksresultaten en wat zij hiermee kunnen, organiseert VarkensNET de bijeenkomst Wroeten met VarkensNET: “Voer voor een gerichte aanpak van Streptococcen”. De bijeenkomst vindt plaats om maandag 19 september 2011 op VIC Sterksel. Ook wordt tijdens deze bijeenkomst ingegaan op al bestaande managementaspecten en hoe deze toegepast kunnen worden op het eigen bedrijf. De avond staat in het teken van praktische oplossingen om grip te krijgen op Streptococcen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie