Ga naar hoofdinhoud

Steun producentenprogramma Solidaridad

Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt Solidaridad de komende jaren samen met het bedrijfsleven aan de verbreding van duurzaamheid in productieketens. Bestaande programma’s van Solidaridad in de wereldwijde teelt, handel en verwerking van soja, palmolie, suiker en katoen worden uitgebreid en een nieuw programma in de rundveesector zal worden opgebouwd. Samen leggen deze sectoren beslag op meer dan 60 procent van de wereldwijd beschikbare landbouwgronden.

Bijdragen

Solidaridad ontvangt in de komende vier jaar 29,5 miljoen euro. Bijdragen vanuit het betrokken bedrijfsleven gaan dit bedrag verdubbelen. De Noorse regering heeft inmiddels geld toegezegd en de verwachting is dat ook andere buitenlandse donoren gaan bijdragen. Daardoor ontstaat een van de grootste programma’s voor publiek-private ontwikkelingssamenwerking.

Verbetering

Staatssecretaris Ben Knapen: “Met dit programma richt Solidaridad zich met trainingen op de verbetering van de positie van kleine boeren, de producenten die aan de basis staan van handelsketens die lokaal, internationaal en ook voor Nederland van strategisch belang zijn. De boeren krijgen hierdoor een betere toegang tot de markt voor landbouwproducten en daardoor een betere inkomenspositie. Daarnaast leren ze efficiënter en veiliger om te gaan met water en pesticiden. Dat is niet alleen goed voor de boeren, internationale afnemers en consumenten, maar ook voor het milieu.”

Solidaridad

Het programma van Solidaridad ondersteunt producenten en arbeiders in ontwikkelingslanden in slim en duurzaam landgebruik met als doel hogere productiviteit, betere inkomens en minder negatieve effecten op mens en milieu. Tegelijkertijd biedt het kansen aan de betrokken bedrijven om de inkoopzekerheid te verhogen en hun grondstoffen te verduurzamen. Het programma is nauw verbonden met de zo genoemde ronde tafels1, internationale initiatieven om te komen tot duurzame productie in de betrokken sectoren.

Kansen

Directeur Roozen van Solidaridad ziet unieke kansen om dit programma te koppelen aan de ontwikkeling van betaalsystemen voor ecosysteemdiensten. “Als boeren het bos laten staan en de uitstoot van broeikasgassen verminderen moet dat worden beloond.” Het voorkomen van ontbossing is een van de effectiefste en goedkoopste manieren om klimaat- en biodiversiteitdoelstellingen te realiseren. Volgens Roozen ontstaat hierdoor een nieuwe dynamiek waarbij natuurbehoud en verduurzaaming van teeltwijzen hand in hand gaan. Zo kan de bestaanszekerheid van producenten in ontwikkelingslanden, de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking en het behoud van natuurwaarden voor toekomstige generaties worden gewaarborgd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie