Ga naar hoofdinhoud

Regiegroep verduurzaming pluimveevleesketen opgericht

Een regiegroep buigt zich over de knelpunten bij de gewenste verduurzaming van de pluimveevleesketen.

Snelle verduurzaming van de pluimveevleesketen is de inzet van supermarkten. Een regiegroep brengt de knelpunten van deze verduurzaming in beeld én de oplossingen. Dit moet pluimveehouders helpen in te spelen op de gewenste verduurzaming.

Beter Leven

In 2023 alleen nog vers pluimveevlees met een 1-ster Beter Leven-keurmerk in de schappen van Nederlandse supermarkten. Dat streven spraken de supermarkten in 2021 uit. De Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens is ingesteld om knelpunten bij deze grootschalige omschakeling te identificeren. Ook onderzoekt de groep hoe deze kunnen worden opgelost. De bedoeling is dat pluimveehouders op deze manier de kans krijgen om zich voor te bereiden op de gewenste omslag.

Marktprogramma

Omschakelen naar stallen voor vleeskuikens met het 1-ster Beter Leven-keurmerk voor de retailmarkt in Nederland vraagt aandacht en ondersteuning. Dit wordt geboden door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP). Het Marktprogramma VDP heeft als doel het vergroten van het aandeel producten, dat zich onderscheidt op aspecten als dierenwelzijn, natuur en milieu. Ook beoogt het programma de bedrijfsvoering van veehouders te laten aansluiten op wensen van consumenten en afzetmarkten.

Omschakelen

Pluimveehouders die willen omschakelen en produceren voor Nederlandse supermarkten, moeten voor het einde van 2025 een overdekte uitloop realiseren. Om deze grootschalige aanpassing soepel en tijdig te laten verlopen heeft het Marktprogramma de Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens opgericht.

Kans

Marktpartijen en de Dierenbescherming willen het stallen traject uiterlijk in december 2025 afronden. Zij vinden het belangrijk dat de omschakeling soepel kan verlopen. Bovendien zijn de partners van de regiegroep van mening dat iedere pluimveehouder een kans moet hebben aan te sluiten. De Regiegroep gaat helpen bij het oplossen van knelpunten. Het betreft bijvoorbeeld belemmeringen bij het verlenen van vergunningen voor overdekte uitloop. De Regiegroep begeleidt geen individuele bedrijven.

Melden knelpunten

Pluimveehouders en andere ketenpartijen kunnen knelpunten melden bij hun reguliere aanspreekpunten. Dit zijn vanuit de slachterijen Esbro, Storteboom en Plukon. Daarnaast branche- en primaire sectororganisaties NVP en de LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij.

Onderzoek

De Regiegroep doet ook onderzoek naar de impact van de omschakeling in Nederland en deelt ervaringen en kennis met de landelijke overheid, provincies en regio’s over deze grootschalige verandering in de pluimveehouderij. Voortgang van de omschakeling, het oplossen van knelpunten in de praktijk is waar regie op wordt gevoerd.

Partners Regiegroep

Marijke de Jong van de Dierenbescherming is de voorzitter van de Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens. In de Regiegroep werken brancheorganisaties Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en het ministerie van LNV samen.

Marktprogramma

Marktprogramma VDP Met het Marktprogramma VDP willen de partners van dit samenwerkingsverband in alle afzetkanalen vraag en aanbod naar duurzamere dierlijke producten beter op elkaar laten aansluiten, met financiering vanuit de afzetmarkt. De focus ligt op het bieden van een ruim, aantrekkelijk en duurzamer assortiment aan vlees, eieren en zuivel voor de consument. Het vermarkten van duurzamere producten is mogelijk met een verdienmodel voor alle schakels in de keten, inclusief de veehouder, stellen de initiatiefnemers.

Leestip: ‘Duurzaam voedselsysteem moet hoger op de klimaatagenda’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie