Nieuwe proefresultaten van Provimi, onderdeel van Cargill Animal Nutrition, tonen aan dat de pensbuffer Rupromin Balance de melkvetproductie en de voerefficiëntie van melkvee op een kosteneffectieve manier kan verbeteren.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd op Cargill’s Animal Nutrition Innovation Centre in Velddriel. Drie groepen melkkoeien met een melkproductie van gemiddeld 30 liter per dag kregen een basisrantsoen van maiskuil, graskuil, luzerne en een krachtvoer met een hoog eiwitgehalte. Driemaal daags werd een energierijk krachtvoer verstrekt.
Drie groepen
De drie groepen werden verdeeld over drie behandelingen, gedurende drie weken. Eén groep kreeg een rantsoen met een standaard dosis van 150 gram Rupromin Balance per dier per dag en de tweede groep kreeg de dubbele dosis Rupromin Balance (300 gram per dier per dag). De derde groep kreeg geen pensbuffer en fungeerde als controlegroep.
Stabielere pensfermentatie
De effecten van Rupromin Balance werden bepaald en statistisch geanalyseerd. De proefbehandelingen leidden tot duidelijke verschillen in het type fermentatie in de pens. Bij een toenemende Rupromin Balance-dosis nam het gehalte aan melkzuur significant af en was er een verschuiving van propionzuurvorming naar azijnzuurvorming in de pens. Deze verschillen wijzen op een stabielere pensfermentatie bij gebruik van Rupromin Balance.
Dierprestaties
“De belangrijkste verschillen zagen we echter in de dierprestaties,” vertelt Provimi Product Manager Sander Abrahamse. “Bij een toenemende Rupromin Balance-dosis zagen we een zeer significante lineaire toename van de melkvetproductie en het melkvetpercentage.” Deze verbetering in melkkwaliteit heeft een direct effect op het inkomen van de veehouder bij vrijwel alle melkcontracten.
Voerefficiëntie
“We vonden ook verbeteringen in voerefficiëntie,” vult Abrahamse aan. “Onze resultaten laten zien dat toepassing van Rupromin Balance de pensfermentatie beïnvloedt en zorgt voor een efficiëntere omzetting van voer in melk.”
Rupromin Balance
Rupromin Balance is een combinatie van verschillende bufferende componenten. “De resultaten van de nieuwste proeven komen overeen met onze praktijkervaringen”, bevestigt Abrahamse. “Toevoeging van Rupromin Balance aan het rantsoen – in een mengvoer of als onderdeel van een TMR – kan vele gunstige effecten hebben. Bij gebruik van zeer zure of zeer goed verteerbare ruwvoeders, of in rantsoenen met veel snel verteerbaar zetmeel zal een dubbele dosis Rupromin Balance in de praktijk nog extra voordeel bieden.”
Buffercapaciteit
Om de productieprestaties van herkauwers – melkvee of vleesvee – te verbeteren zal allereerst de output van de pens gemaximaliseerd moeten worden. Uit het onderzoek van Cargill Animal Nutrition blijkt dat een verhoogd niveau van Rupromin Balance een superieure buffercapaciteit biedt, waarmee de pensfunctie verbetert en de dierprestaties toenemen. Provimi heeft berekend dat deze verbeteringen op een kosteneffectieve manier bereikt kunnen worden op melkveebedrijven.