Agrifirm onderzoekt de mogelijke verhoging van het eiwitgehalte in Nederlandse mais. Daarmee kan de eiwitbijdrage vanuit voedergewassen worden verhoogd. Dit biedt extra mogelijkheden in de teelt en kan leiden tot kostenbesparing door minder eiwitimport, stelt Agrifirm. Hogere eiwitgehalten lijken mogelijk, de samenstelling van de aminozuren vraagt aandacht.
Perspectief
Agrifirm is actief betrokken bij het verduurzamen van eiwitimport en het onderzoeken van alternatieve eiwitstrategieën. Proeven met veldbonen en sojateelt in Noordwest Europa zijn onderdelen daarvan. Het verhogen van het eiwitgehalte mais biedt mogelijk perspectief. Eiwitrijke grondstoffen zijn schaars en daardoor duur. Realiseren van alternatieve eiwitbronnen zou belangrijk zijn voor kostprijsverlaging op het boerenerf.
Proefvelden
Tijdens de Gras- en Maismanifestatie op 6 september bij PPO in Vredepeel kunnen bezoekers proefvelden met de diverse behandelingen bekijken. Met behulp van ureumbladbemesting wordt, in de proef, geprobeerd het eiwitgehalte in de mais te verhogen. Deze mogelijke verhoging wordt in de gewassen zelf en later ook in ingekuilde snijmais onderzocht. Centraal staat de vraag wat het exacte effect is van de additionele ureumdoseringen en wat de kwaliteit van het verhoogde eiwit is. Voor toegevoegde waarde in de veehouderij, vooral de varkens- en pluimveehouderij, is het essentieel dat de aminozuursamenstelling blijft overeenstemmen met de huidige samenstelling. Na het oogsten en analyseren van het verse product zullen ook voerproeven worden uitgevoerd. De resultaten daarvan worden in 2013 verwacht.