Nieuwe diervoederproeven van Schothorst Feed Research in Lelystad hebben aangetoond dat melkkoeien van beter verteerbare snijmaisrassen méér melk produceren met gunstigere vet- en eiwitgehalten.
Limagrain
Maiskweker Limagrain liet voor het tweede jaar op rij de benutting van haar LG Animal Nutrition-rassen onderzoeken door dierwetenschappers van Schothorst. Daarbij werden voeropname, melkproductie en energiebalans vergeleken van drie groepen koeien die elk een ander maisras in het rantsoen voorgeschoteld kregen.
LG 30.211
Berekend naar gelijke drogestofopname produceerde melkvee in midlactatie met het nieuw onderzochte ras LG 30.211 maar liefst 0,6 liter melk méér per koe per dag dan het controleras. Ook LG 30.218 – Nederlands meest verbouwde snijmaisras – bevestigde opnieuw zijn kwaliteiten in de melkstal en komt over twee jaar gerekend aan een gemiddelde meeropbrengst van 0,3 liter meetmelk per koe per dag. “Bezien over de gehele veestapel en lactatieperiode kan de winst van snijmaisrassen met een hoge voerefficiëntie dus fors oplopen”, aldus Limagrain.
Celwandverteerbaarheid
Het onderzoek heeft mede inzicht gegeven in de rol die de celwandverteerbaarheid aanvullend op het zetmeelgehalte van een maisras speelt in relatie tot de melkproductie. Qua zetmeel zaten de drie onderzochte rassen aardig op één lijn, maar qua celwandvertering scoorden de LG-rassen beduidend beter dan het referentieras en dat vertaalt zich uiteindelijk door in de melkgift.
VEM
Gemiddeld de helft van de maisplant bestaat uit energierijke kolf, maar de andere helft gaat ook door de koe. “Elke extra VEM die de vertering van die restplant aanvullend dus oplevert is er één en komt ten goede aan de melkproductie. Het is dus de optelsom van de verschillende voederwaardecomponenten die het verschil maakt in het ruwvoerrantsoen en niet enkel het zetmeelgehalte. Dat heeft de proef overduidelijk aangetoond”, aldus de maiskweker.
Onderzoek
Limagrain heeft aangegeven binnen haar LG Animal Nutrition-programma dat inzet op snijmaisrassen met topvoederwaarde door te gaan met onafhankelijk onderzoek. Binnenkort gaat Schothorst de tijdens de voederproef verzamelde mestmonsters nader analyseren op het percentage onverteerbare bestanddelen teneinde nog concretere uitspraken te kunnen doen over het effect van de mate van celwandverteerbaarheid.
Bron: Limagrain