Ga naar hoofdinhoud

‘Meer melk, lagere kosten met ontsloten maisvlokken’

Afbeelding: FeedValid

Uit een praktijkproef waarbij in het rantsoen van melkkoeien enkelvoudige grondstoffen werden vervangen door ontsloten maisvlokken, is gebleken dat een hoge melkproductie nog verder werd verhoogd. Daarbij werden de voerkosten lager. Dat meldt FeedValid op basis van onderzoek.

De praktijkproef is in het eerste kwartaal van 2020 uitgevoerd bij 4 hoogproductieve (>10.500 kg) melkveebedrijven. De combinatie van zetmeelrijk krachtvoer en enkelvoudige grondstoffen (maismeel, tarwemeel) is vervangen door ontsloten maisvlokken.

Resultaten

Gemiddeld gaven de koeien in de proefperiode 1 kg melk per dier per dag extra. Het melkeiwitgehalte bleef constant terwijl het melkvetgehalte iets zakte. Meer melk met een gelijkblijvende voergift resulteert in een betere rantsoenefficiëntie (0,02).

Kosten

Ook de voerkosten zijn lager, want maisvlokken zijn voordeliger dan de zetmeelrijke producten die ze op de testbedrijven vervangen. Dat scheelt op de bedrijven in de proef  0,37 eurocent per dier per dag. Dat kan volgens FeedValid voor een bedrijf met 150 melk- en kalfkoeien op jaarbasis 18.000 euro voordeel opleveren.

Weidegang   

Maisvlokken in combinatie met weidegang zorgt voor langzaam vrijkomende energie. Nutritionist Marc Boer van FeedValid: “Het zetmeel wordt weliswaar verteerd in de pens, maar de vlokken werken niet pensverzurend. Dat komt door een bijzondere eigenschap. Door hun vorm en de grootte blijven de vlokken hangen in de drijflaag van de pens. Veilig ingenesteld geven ze het zetmeel heel geleidelijk vrij.”

“Dit ‘slow release’-karakter garandeert een continue, gestage toevoer van energie voor de pensmicroben. Dat onderscheidt ontsloten maisvlokken van voeders met ‘snelle’ energie”, aldus Boer.

Tabel 1. Overzicht resultaten praktijkproef met ontsloten maisvlokken. (bron: FeedValid).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie