ForFarmers heeft de Korrel Proces Score (KPS) ontwikkeld. Hiermee wordt het effect van de korrelkneuzing op de verteringssnelheid van zetmeel bepaald.
Met de KPS is de voederwaarde van maissilage van ForFarmers-klanten volgens de fabrikant nog nauwkeuriger te voorspellen waardoor het rantsoen beter kan worden geoptimaliseerd. Uiteindelijk draagt dit bij aan een hogere voerefficiëntie en daarmee hogere voerwinst.
Optimale benutting
Voor een optimale benutting van snijmais is een goede kneuzing van de korrel noodzakelijk. Elke korrel moet in tenminste vier delen worden gebroken voor de beste benutting, zeker wanneer kort na de oogst wordt begonnen met voeren. Alleen bij mais die niet goed is afgerijpt, maar toch wordt geoogst, zou een minder goede kneuzing van de korrel met meer grove delen volstaan. Bij droge mais (>38% ds) is het zelfs aan te bevelen de korrels nog intensiever te kneuzen in 8 of meer delen.
Voederwaarde
Het is bekend dat de inkuilduur van snijmais invloed heeft op de verteringssnelheid. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de hoeveelheid bestendig zetmeel in de kuil af en zal de maissilage dus steeds sneller verteren. Ook de korrelgrootte speelt hierin een belangrijke rol.
Het Nutrition Innovation Centre van ForFarmers heeft in recent onderzoek vastgesteld hoe het kneuzen van de korrels de verteringssnelheid beïnvloedt. Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na inkuilen.
Verteringssnelheid
In de praktijk zijn hierdoor vaak meer onverteerde delen van korrels in de mest terug te vinden. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid. De intensiteit van korrelkneuzen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het optimaliseren van het rantsoen.
Ook al is het advies vrijwel steeds om intensief te kneuzen, in de praktijk zit er duidelijk variatie in de deeltjesgrootte van de korrels tussen verschillende maiskuilen. Met behulp van de KPS kan hier in de rantsoenberekening rekening mee worden gehouden.
Lees ook: ‘Sorghum biedt perspectief, snijmais vooralsnog superieur’