Ga naar hoofdinhoud

‘Klimaatopgave samen met bedrijfsleven oppakken’

De COV kan zich in grote lijnen vinden in het rapport ‘Duurzaam en Gezond’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) wat dinsdag aan minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) is aangeboden. Wel waarschuwt de COV ‘voor een tunnelvisie op vlees’.

De COV maakt een scherpe kanttekening bij het rapport waar het gaat om de eenzijdige benadering van de dierlijke sectoren en het (nog) niet optimaal betrekken van het totale agrofood bedrijfsleven alsmede het miskennen van het forse sociaaleconomische belang van dit cluster. Overkoepelende thema’s, zoals het milieu, dienen volgens COV integraal te worden benaderd en niet geïsoleerd en eenzijdig bij één productgroep zoals ‘vlees’ of een individuele branche neergelegd te worden.

Verantwoordelijkheid

Zo plaatst de Raad het CO2 vraagstuk volgens de COV volledig (100%) bij de dierlijke sectoren. “Dat terwijl deze ketens in het rapport slechts verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor een aandeel van 10% hiervan. Dat is dus geen realistisch perspectief en laat andere sectoren ten onrechte buiten schot. Een tunnelvisie op ‘vlees’ én op Nederland lost het (internationale) milieuvraagstuk niet op”, aldus het COV in een persverklaring.

Ketens, export en kansen

De vleessector vormt een cruciale schakel binnen de productieketens. Vleesondernemingen nemen landbouwdieren (dan wel technische delen) af. Op basis daarvan produceren de bedrijven een brede range aan producten, food én non-food, en dus veel meer dan vlees alleen. Die bredere scope en de betekenis daarvan blijft te veel en te vaak buiten beschouwing, stelt COV.

In het geval van rund- en kalfsvlees is de milieuopdracht bovendien onlosmakelijk verbonden aan de footprint uitdagingen van de melkveehouderij en de zuivelketens. “Minder consumptie van rund- en kalfsvlees in Nederland betekent ook helemaal niet dat minder melkvee gehouden wordt.”

Verdere verduurzaming

De COV stelt dat beide roodvleesketens kansen hebben voor verdere verduurzaming. “Dan valt te denken aan mestverwerking of mestverwaarding en bijvoorbeeld aan het optimaal verwerken van bijproducten en het helpen voorkomen van verspilling. Hier kan de overheid een grote rol spelen, onder meer door het wegnemen van wettelijke belemmeringen en het stimuleren van innovaties.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie