Ga naar hoofdinhoud

ING: lichte krimp productievolume in 2022

Voor 2021 koerst de agrarische sector af op een jaarproductiegroei van 1,5%. In 2022 remmen de stikstofmaatregelen echter de groei en wordt een krimp van -0,5% verwacht. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Research.

Productie en omzet in de glastuinbouw en akkerbouw kunnen verder doorgroeien, maar voor de veehouderij ligt door de aanscherping van het stikstofbeleid door het nieuwe kabinet een daling in het verschiet.

“De Nederlandse agrariërs opereren momenteel in een snelkookpan van beleids- en andere externe ontwikkelingen. Internationaal zijn dat het nieuwe Europese landbouwbeleid en de mondiale hoge grondstoffenprijzen. Nationaal overheerst voor de boeren de stikstofcrisis, veel meer nog dan de corona-, energie- of grondstoffencrisis”, stelt Henk van den Brink, sectoreconoom Agri & Trade bij ING Research.

Graanprijzen

De rendementen van alle akkerbouwers kunnen komend jaar onder druk komen door toegenomen kosten voor kunstmest, energie en gewasbescherming. Voor tarweboeren is het tij momenteel gunstig: de mondiale prijzen voor graangewassen liggen sinds begin 2021 op de hoogste niveaus sinds 2013. De verwachting is dat de graanprijzen voorlopig hoog blijven.

Melkveehouders

In de loop van 2021 herstelden de melkprijzen van de lage niveaus in 2020, om in de laatste maanden zelfs uit te komen op niveaus van ruim boven de 40 euro per 100 kilogram. Voor alle uitdagingen waar de sector voor staat (stikstofdoelen, kringlooplandbouw, veranderingen in Europees beleid en de nu hoge voerkosten) is dit volgens ING een gezond prijsniveau.

De verwachting is dat door een gematigd aanbod en een hoge vraag ook de komende maanden het hoge prijsniveau kan worden gehandhaafd. Mede door de recordhoge kosten van krachtvoer was het verstrekken van uitgebalanceerd voer aan de koeien lastig en werd de productie per koe minder. Ook de totale melkproductie nam hierdoor in 2021 af, met ruim 2%.

Varkenshouders

Het perspectief voor de varkenshouderij voor 2022 is matig, ook door hernieuwde vraaguitval vanuit foodservice en horeca vanwege de recente coronamaatregelen. De krimptrend in de sector lijkt volgens het rapport onomkeerbaar: steeds meer varkensboeren kunnen door het stikstofbeleid en het gebrek aan opvolging geen investeringsslag meer maken.

Pluimveehouders

In de pluimveehouderij zorgt het vogelgriepvirus voor verstoringen in het aanbod. Door fors gestegen kosten voor voer en de aankoop van dieren bleven de rendementen bovendien erg laag. Het toekomstperspectief is weliswaar beter dan voor de varkenshouderij, maar de ombouw van sommige pluimveehouderijen in verband met de eind 2023 in alle supermarkten vereiste Beter Leven kip vormt een grote uitdaging.

Lees ook: ING: Productiekrimp veehouderij door stikstofbeleid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie