Dertig jaar geleden werd in de Nederlandse diervoedersector de knop omgezet. Na diverse incidenten met verontreinigd diervoeder werd de sector het eens over Good Manufacturing Practices, die later zouden uitgroeien tot het wereldwijde GMP+ Feed Certification scheme. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar GMP+ International hield de blik altijd op de toekomst.
Roer moest om
“Heel positief was de sfeer niet, begin jaren negentig, toen de Nederlandse diervoedersector voor de zoveelste keer werd opgeschud door incidenten met verontreinigd diervoeder. Wéér negatief in het nieuws, wéér onderwerp van publiek debat, wéér alle zeilen bijzetten om schade aan export van dierlijke producten én de gezondheid van dier en mens te beperken. Maar wat die dagen ontbrak aan positiviteit werd gecompenseerd door vastberadenheid en daadkracht: het roer moest om”, aldus Johan den Hartog van GMP+ International.
Gebrek aan kennis en twijfels
“Dat was makkelijker gezegd dan gedaan”, aldus den Hartog, die aan tafel zat namens het Productschap Diervoeder en later Managing Director werd van GMP+ International.
“In de jaren tachtig waren er verschillende problemen met salmonella, zware metalen, en carry-over van anti-coccidiostatica in diervoederproducten. Er was de nodige gereserveerdheid om hier gestructureerd aan te werken. Afspraken werden ervaren als beperkingen van vrijheidsgraden in grondstoffenkeuze. Er was een gebrek aan kennis over wie je klanten zijn in de vervolgschakels in de keten. Ook bestonden er twijfels of afnemers de rekening wilden betalen voor strengere eisen. Het had alles te maken met manier van denken en besef dat de diervoedersector onderdeel is van de voedselketen.”
Druk van buitenaf
Druk van buitenaf, onder meer van de Nederlandse dierlijke productiesectoren én de regering, zorgde uiteindelijk toch voor draagvlak voor een meer gestructureerde aanpak. Het ging hierbij toen nog uitsluitend om de exporterende zuivel-, vlees- en eierensectoren in Nederland.
GMP geboren
Het resultaat in 1992 was een code voor ‘Good Manufacturing Practice’, een reeks maatregelen die een veilig productieproces moest garanderen. ‘GMP’ was geboren. Van een doorwrocht feed safety management system – zoals we GMP+ nu kennen – was nog lang geen sprake. Laat staan van internationale betrokkenheid: GMP was een strikt lokale – Nederlandse – aangelegenheid, hoewel al snel de eerste interesse van over de grens in Duitsland zichtbaar werd.