Ga naar hoofdinhoud

Gezondere varkens met verbeterde technologie

Foto: ABZ Diervoeding

Dankzij een aantal aanpassingen in de varkensvoerfabrieken in Markelo en Eindhoven is ABZ Diervoeding erin geslaagd de darmgezondheid van zowel biggen, jonge vleesvarkens als zeugen verder te optimaliseren.  

“In de praktijk zien we vaak dat varkenshouders, adviseurs en nutritionisten alleen naar de grondstofsamenstelling van voeders kijken en zich niet bewust zijn van de grote invloed die de fabriek en het productieproces op deze grondstoffen en daarmee op de dieren heeft”, vertelt nutritionist Jacco Vessies van ABZ Diervoeding. “Dezelfde samenstelling op papier geeft, wanneer het in een andere fabriek wordt gemaakt, een heel ander resultaat in de praktijk.”

Omdat de invloed van de fabriek zo groot is, staken de ABZ nutritionisten en productieleiders hun hoofden bij elkaar om het productieproces – malen, mengen, persen – heel precies in kaart te brengen en verder te verfijnen.

Persproces

Zo blijkt uit eigen onderzoek dat het persproces, zoals temperatuur of matrijsdikte, een grote invloed op de vezelkwaliteit heeft en daarmee op het gezondheidseffect van een voer. “Eiwitten daarentegen moeten niet te weinig én niet te veel hitte toegediend krijgen tijdens het productieproces, omdat dit de verteerbaarheid negatief beïnvloedt”, zegt Vessies. “De manier waarop granen worden gemalen, doet iets met de darmgezondheid van varkens, zo blijkt uit onderzoek.”

Mineralen

“Wij besteden ook veel aandacht aan de kleinste onderdelen in het voer: de vitaminen en mineralen. Om in ieder korreltje de goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en additieven te stoppen zijn de premixen speciaal getoetst en geoptimaliseerd op homogeniteit, hygroscopiciteit en andere eigenschappen. Zo krijgt elk dier de juiste portie binnen”, aldus Vessies.

Resultaten

De eerste resultaten van maanden onderzoek en testen in de fabrieken werpen nu hun vruchten af in de praktijk. Ad Kolen, specialist varkenshouderij bij ABZ Diervoeding: “We zien gezondere varkens met minder uitval, drogere hokken en efficiënte groei. Juist ook in de hete zomermaanden. En, fitte zeugen met mooie, grote tomen kwaliteitsbiggen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie