In een post op LinkedIn laat Sander Geelen weten dat Geelen Counterflow stopt met het leveren van hun machines en materialen aan Rusland. “We moeten opstaan tegen tirannie op onze stoep. Voor onszelf en het lot van de Oekraïners”, motiveert Geelen het besluit.
Relatie
Geelen Counterflow heeft klanten in zowel Rusland als Oekraïne. “In Oekraïne doen we vooral zaken met partijen die actief zijn in de verwerking van zonnebloemen.” Geelen geeft aan geschokt te zijn dat Oekraïners nu hun land moeten verdedigen in plaats dat ze hun dromen kunnen najagen. “Maar ik leef ook mee met de miljoenen vriendelijke Russen die tegen deze oorlog zijn en wiens reputatie kapot wordt gemaakt. Sommigen van hen werken op onze locatie in Haelen.”
Voedselproductie
Steeds meer grote en kleine bedrijven melden dat ze net als Geelen Counterflow hun zakenrelatie met Rusland bevriezen. Toch nemen niet alle bedrijven dergelijke drastische stappen. Diervoederbedrijf De Heus heeft productielocaties in zowel Rusland als Oekraïne. Vooralsnog gaat de productie daar door, laat het voerconcern weten tegenover de collega’s van Boerenbusiness. “We willen een bijdrage leveren om eventuele voedseltekorten zo veel mogelijk te voorkomen”, stelt een woordvoerder van De Heus. Wel steunt De Heus de sancties tegen Rusland.
Meel en zuivel
Antoons en Myke Smits, bedrijfsleiders op een landbouwbedrijf ten zuiden van Kiev, melden via LinkedIn dat ze juist nu voedsel moeten blijven produceren. “Mensen komen van heinde en ver om hier meel en zuivel te halen. Er zijn hier mensen die honger leiden.”
Kees Huizinga boert al twintig jaar op een gemengd bedrijf in Oekraïne. Zijn bedrijf is onderdeel van een landbouwcoöperatie. Zijn collega’s hebben hem opgeroepen naar Nederland te gaan, om van daaruit te zorgen voor communicatie over de Oekraïense situatie. “Mijn belangrijkste boodschap is dat iedereen ervoor moet zorgen dat dit stopt. En wel zo snel mogelijk”, aldus Huizinga tegenover Esther de Snoo van Nieuwe Oogst. Huizinga heeft een uitgebreid netwerk en was eerder ook al te zien in Nieuwsuur.
Honger
Ook Huizinga stelt vast dat honger aanstaande is. “En dat beperkt zich niet tot Oekraine”, meent hij. Dat land is samen met Rusland verantwoordelijk voor de levering van zo’n 30 procent van de wereldgraanproductie. Door de sancties lopen de prijzen voor granen en andere grondstoffen zodanig op, dat veel landen geen middelen hebben om de grondstoffen te kopen. “Belangrijke afzetmarkten zijn het Midden-Oosten en Afrika. Zij kunnen nu geen graan of meel kopen voor het brood voor hun bevolking. Ook daar liggen hongersnoden op de loer. Dit moet nu stoppen”, aldus Huizinga.
Voedseltekorten
Het betoog van Huizinga is ook EU-commissaris Frans Timmermans niet ontgaan, gaf hij aan in een reactie op vragen van Europarlementariër Jan Huitema. Timmermans erkent dat er serieuze risico’s voor de voedselvoorziening zijn als Oekraïense boeren niet in de gelegenheid zullen zijn hun gewassen te zaaien in de komende weken. “Niet zozeer in de Europese Unie, maar veel andere regio’s zullen voedseltekorten ervaren. Vooral in ontwikkelingslanden. We moeten gezamenlijk kijken hoe we die problematiek kunnen aanpakken”, aldus Timmermans.
Green Deal
EU-commissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski pleitte er vorige week al voor dat de EU de doelstellingen van het landbouwbeleid tegen het licht houdt. “Dit is nodig in het licht van de recente ontwikkelingen en in de context van de Europese voedselzekerheid.” Voor de EU-commissaris betekent dit onder andere dat de Farm-to-Fork-strategie en Green Deal moeten worden doorgelicht.
Prijzen
Wojciechowski kijkt voor de korte termijn al naar mogelijkheden om de Europese landbouw tegemoet te komen met het oog op de hoge energieprijzen. Daarnaast onderzoekt hij opties voor opslag van voedsel en het opzetten van een crisisreserve.
In Frankrijk gaan al stemmen op om braakliggende gronden in gebruik te nemen voor komend teeltseizoen. “We moeten alles doen om het productiepotentieel van Europa te benutten”, aldus Julien Denormandie, de Franse Landbouwminister die momenteel voorzitter is van de Europese raad van Landbouwministers.