Ga naar hoofdinhoud

Gecertificeerd graszaadhooi veilig

Het graszaadhooi dat gekocht wordt bij fouragehandelaren die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Fouragehandel (Hisfa) is veilig. Hisfa reageert hiermee op eerder verschenen artikelen in de media waarin vermeld wordt dat graszaadhooi meestal niet geschikt zou zijn als veevoer. De bij Hisfa aangesloten bedrijven werken met een telersovereenkomst waarin expliciet wordt vermeld dat het betreffende graszaadhooi geen endofyten mag bevatten.

Keten Kwaliteit Controle

Naast het gebruikelijke GMP+-systeem heeft Hisfa een extra KKC-reglement ingesteld om veilig en gezond ruwvoer te kunnen waarborgen. KKC-fouragehandelaren nemen tevens deel aan het Collectieve Bemonsteringsplan Voedermiddelen (CBV) van Hisfa. Deelname aan KKC en CBV betekent onder andere dat de producten geanalyseerd worden op aanwezigheid van schadelijke stoffen, waaronder alkaloïden.

Endofyten

Een endofyt is een schimmel die planten onder andere beschermen tegen insectenvraat. Endofyten komen veel voor op gewassen in bermen, berghellingen en recreatiegrassen zoals sportveld- en gazontypes. Recreatiegras is niet voor voederdoeleinden. Onder bepaalde stresssituaties kunnen endofyten alkaloïden uitstoten. Graszaadfirma’s onderzoeken alkaloïden in zaad, als het in het zaad voorkomt, dan komt het zeker in het hooi. Het hooi van rassen die gevaarlijke endofyten bevatten, mag niet verkocht worden. Graszaadfirma’s vermelden in de teeltovereenkomst of het betreffende product endofyten bevat. Een KKC-fouragehandelaar controleert voor de aankoop van graszaadhooi bij de akkerbouwer of het soort endofyten bevat. De akkerbouwer dient de telerovereenkomst te ondertekenen.

Gecertificeerde handel

Door ruwvoer aan te kopen bij een KKC-fouragehandelaar verzekert de koper zich ervan dat er geen endofyten aanwezig zijn in het product. Door middel van het CBV wordt daar steekproefsgewijs op gecontroleerd. Op de website van Hisfa staat een ledenlijst waarin wordt vermeld welke leden deelnemen aan KKC.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie