Ga naar hoofdinhoud

Fefac verwacht daling mengvoerproductie

De mengvoerproductie in de EU-28 is in 2015 gestegen tot 157,3 miljoen ton; 0,6% meer dan in 2014. In 2015 daalde de productie van rundveevoer met 0,7%. De productie van varkens- en pluimveevoer met respectievelijk 0,6 en 1,2%. Kippenvoer verstevigde de leidende positie als meest geproduceerde voer binnen de EU. Naar verwachting daalt de Europese productie in 2016.

Voerkosten

De voerkosten bleven laag en daalden ten opzichte van 2014. Dit was te danken aan een goede graanoogst in de EU, zowel in kwantiteit en kwaliteit. Daarnaast waren er voldoende oliehoudende zaden, voornamelijk sojameel, beschikbaar. Dit compenseerde de nog altijd dalende varkensvleesnoteringen enigszins.

 

Rundveevoer

Met betrekking tot rundveevoer, is de situatie in Europa sterk variabel, afhankelijk van de weersomstandigheden voor ruwvoerproductie. Afschaffing van het melkquotum, dat leidde tot 2% meer melk ten opzichte van 2014, was nauwelijks zichtbaar in de Europese mengvoederindustrie, met uitzondering van Ierland en Nederland.

Pluimveevoer

De productie van pluimveevoer blijf stijgen, gestimuleerd door een toegenomen vleesconsumptie (+2,7%), die voornamelijk veroorzaakt werd door de consumptie van meer pluimveevlees (+4%).

Productie per land

De voerproductie in Polen en Spanje laten een groei van bijna 4% zien. In Duitsland daalde de productie (-2,9%) na vijf opeenvolgende jaren van groei. In het Verenigd Koninkrijk daalde de productie met meer dan 4%, voornamelijk veroorzaakt door een terugloop in pluimveevoer. Alle andere belangrijke producenten (Frankrijk, Italië en Nederland) zagen nauwelijks veranderingen in de productiecijfers.
Duitsland en Spanje nemen samen een leidende positie in wat betreft het totale productievolume. Frankrijk volgt.

Vooruitzicht 2016

Marktexperts van Fefac zijn relatief pessimistisch over de mengvoerproductie in 2016. Ze voorzien dat de toenemende vraag naar pluimveevoer blijft bestaan, maar dat de groei afneemt (+0,5%). Ze verwachten een significante daling in varkensvoer (-1,5%). In totaal verwachten ze dat de mengvoederproductie in 2016 met 0,7% afneemt ten opzichte van 2015.

Grondstoffen

Wat grondstoffen betreft zijn er zorgen over de kwaliteit van de Europese graanoogst van 2016 door de vochtige en koude weersomstandigheden in meerdere EU-landen. Dit kan zorgen voor een grotere voorraad voergraan. Echter, voorzichtigheid is geboden wat betreft de kwaliteit.
Het aanbod van eiwitrijke ingrediënten uit Zuid-Amerika is lager dan verwacht door een tegenvallende sojaoogst, terwijl de wereldwijde vraag naar sojameel stijgt. Hierdoor ligt de aandacht vooral op de Amerikaanse sojaoogst, die voorlopig relatief goed is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie