Een grootschalige Europese studie toont aan dat het aantal extreme weersomstandigheden zal toenemen. In de zomer van 2003 hadden Centraal- en Oost-Europa te lijden onder een zware hittegolf. Wetenschappers stelden vast dat die hittegolf een veel groter effect had op de koolstofcyclus dan tot dusver aangenomen. Die vaststelling vormde de aanleiding tot een grootschalig Europees onderzoek naar de impact van extreme weersgebeurtenissen op de koolstofcyclus op aarde. Het onderzoek werd geleid door het Duitse Max Planck Instituut in Jena, met medewerking van het Departement Biologie van de Universiteit Antwerpen. Ze publiceerden over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Minder opname door vegetatie
“Vegetatie slaat heel wat CO2 op, en kan zo de uitstoot van broeikasgassen door de mens deels neutraliseren”, aldus onderzoekster Sara Vicca van de Universiteit van Antwerpen. “Ons onderzoek toont echter aan dat extreme weersgebeurtenissen ertoe leiden dat planten en bomen gemiddeld 3 gigaton koolstof per jaar minder opnemen. Dat is ongeveer een derde van de hoeveelheid koolstof die jaarlijks door de mens wordt uitgestoten, en dus absoluut niet te verwaarlozen.”
Extreme droogte
Het zijn niet in de eerste plaats de hittegolven, maar vooral de periodes van lange en extreme droogte die de koolstofbalans in bossen, weidelandschappen en landbouwgebieden erg beïnvloeden. De onderzoekers wijzen erop dat vooral de ecosystemen in wouden en bossen te lijden zullen hebben onder de negatieve effecten van extreme weersgebeurtenissen.
Vicieuze cirkel
Wanneer de vegetatie door extreme weersomstandigheden minder koolstof kan opnemen, kunnen de CO2-concentraties in de atmosfeer nog sterker gaan toenemen dan tot nu toe het geval was, en aldus de klimaatverandering versnellen. Vicca: “Als er een link is tussen extreme weersgebeurtenissen en de hoeveelheid CO2 in de lucht, leidt dat tot een vicieuze cirkel die moeilijk te stoppen zal zijn. Onmiddellijke aandacht voor het probleem van de koolstofuitstoot is dan ook meer dan ooit noodzakelijk.”
Bron: AgriHolland