De vraag naar mengvoer zal in 2022 met 5 miljoen ton afnemen naar 145 miljoen ton. De verspreiding van dierziekten en de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn de belangrijkste factoren die de vraag verminderen. Dat meldt de Europese diervoederfederatie Fefac.
De afname (3,5%) is vergelijkbaar met het niveau van 2021 toen de totale Europese mengvoerproductie uitkwam op 150 miljoen ton.
Productiedaling
Grote producerende landen voorspellen een productiedaling van -8,8 tot -1,5% op jaarbasis als gevolg van verstoringen van de toeleveringsketen en de verspreiding van dierziekten in 2022.
Alleen voerproducenten in de Baltische staten, Ierland, Polen, Bulgarije en Slovenië zullen naar verwachting de voerproductie op een vergelijkbaar niveau houden als vorig jaar.
Grootste klappen in varkenssector
Op Europees niveau krijgen alle belangrijke diervoedersectoren te maken met een reductie. De varkensvoersector wordt waarschijnlijk het meest getroffen. De productie zal naar schatting met 5,6% afnemen. Dit is voornamelijk te wijten aan hogere productiekosten en diergezondheidsproblemen zoals Afrikaanse varkenspest .
De situatie is volgens Fefac vooral kritiek in België (-11%), Denemarken (-9%), Portugal (-8,4%), Duitsland (-8%), en Tsjechië (-7,4%). Nederland en België blijven hun varkensstapels inkrimpen om de milieu-emissies in de landbouw te verminderen. Roemenië en Polen worden zwaar getroffen door APV
Pluimvee
De pluimveevoersector in de EU zal in 2022 een productiedaling van -3,4% zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de verspreiding van de vogelgriep over de EU, waar Frankrijk, België, Italië en Hongarije bijzonder zwaar getroffen landen zijn. Boeren stellen, als gevolg van de gestegen productiekosten (voer, energie, verpakking) voor zowel eieren als pluimveevlees, nieuwe productiecycli/koppelrotaties uit.
Het EU-handelsbeleid dat tijdelijke toegang biedt tot “nultarief, nulcontingent” voor Oekraïense producten die de EU binnenkomen, leidde in juli en augustus tot een aanzienlijke invoer van vlees van pluimvee en eieren.
Minder pluimveevoer
De productie van veevoer zal naar verwachting met – 1,3% dalen in vergelijking met het voorgaande jaar, ondanks de toegenomen verkoop van mengvoer tijdens de zomermaanden, toen de grasopbrengst negatief werd beïnvloed in de EU.
De tegenvallende maisoogst in de EU (-19%) kan leiden tot een omslag in de voerverhouding ten gunste van voertarwe, waardoor mais wordt verdrongen. De stijgende kosten voor nutsvoorzieningen, economische onzekerheid, stijgende kosten in verband met beleidsmaatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn en de verwachte persistentie van dierziekten worden door Fefac-experts geïdentificeerd als de belangrijkste marktfactoren voor 2023.
Onzekerheid graancorridor Zwarte Zee
Een belangrijke uitdaging voor de graan- en oliezadenmarkt volgens Fefac blijft de onzekerheid over de voortzetting van het graancorridorinitiatief voor de Zwarte Zee en het tempo van de uitbreiding van de EU-solidariteitsroutes om de Oekraïense graanexport operationeel te houden tijdens het nieuwe verkoopjaar.