In de zomer staat de voeropname van vleesvarkens onder druk. Het nieuwe simulatieprogramma Watson maakt duidelijk dat het voornamelijk de luchtvochtigheid is die de voeropname frustreert.
Opnamedaling
Warme dagen zijn de schrik voor menig varkenshouder. Uit cijfers van Agrovision blijkt dat de groei in het tweede kwartaal al gauw 10 gram per dag lager ligt dan in het eerste. In het derde kwartaal zakt de groei gemiddeld nog eens met zo’n 20 gram. Ook de voeropname laat deze trend zien: van 50 gram minder in het tweede kwartaal tot nog eens 50 tot 100 gram in het derde kwartaal. Opvallend is dat de opnamedaling op bedrijven met droogvoer groter is dan bij brijvoerbedrijven. Gestuurd voeren, twee of drie keer per dag, geeft een duidelijk hogere opname, aldus Hendrix UTD.
Nauwkeurige analyse
Een meer nauwkeurige analyse is gemaakt met Watson, het optimalisatieprogramma van Hendrix UTD. Het programma berekent de ideale voeropname op basis van tientallen parameters.
In de berekening met Watson zijn twee situaties vergeleken: een periode van 4 tot 7 weken leeftijd en een periode van 11 tot 14 weken leeftijd. Voor beide leeftijdsperioden is gevarieerd met de temperatuur (28 en 30 ºC) en de luchtvochtigheid (60 en 80 procent).
Groeidaling
De sterkste groeidaling vindt plaats bij een hoge temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, namelijk 67 gram per dag bij de jonge varkens en 88 gram bij de oudere dieren. Opvallend is dat een verhoging van de luchtvochtigheid met 20 procent direct een groeidaling van 22 gram per dag geeft bij jonge dieren en van 33 gram bij de oudere varkens.
De lagere groei is een direct gevolg van de lagere voeropname. Ook de voerconversie komt duidelijk onder druk te staan, tot wel 0,05 procentpunten hoger bij de zware varkens. Het effect op de voerwinst per vierkante meter van dit alles is groot: bij de zware varkens daalt de voerwinst zelfs met 15 procent ten opzichte van het normale niveau. Maatregelen tegen warmte en een hoge luchtvochtigheid leveren dus snel geld op, concludeert Hendrix UTD.