Orffa heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de effecten van betaïne in leghennen, zeugen en melkvee. De werking van betaïne en de toepassing verschilt per diersoort. Dit wordt beschreven en samengevat in het laatste nog te verschijnen artikel deze maand.
Een bekende en veel gebruikte toepassing van betaïne is als vervanger van choline chloride en gedeeltelijke vervanger van methionine i.v.m. de eigenschap als methyldonor. Via deze wijze worden voerkosten verlaagd en dierprestaties behouden of verbetert.
Hittestress
Tijdens perioden van hittestress helpt de inzet van betaïne de voeropname te behouden en resulteert in een hogere melkproductie (melkkoeien). Bij zeugen wordt een betere voeropname gezien en een hoger toomgewicht. Effecten bij vleeskuikens/leghennen zijn onder andere minder versnelde ademhaling en betere prestaties.
Als osmoregulator heeft betaïne niet enkel tijdens hittestress positieve effecten, maar is ook nuttig gebleken tijdens coccidiose- en diarreeproblemen door de beschermende werking van het darmepitheel.
Andere voordelen
In leghennen heeft de on-top toepassing van betaïne bewezen de productie te verbeteren met behoud van ei-kwaliteit.
Betaïne kan de slachtkwaliteit verbeteren door een hogere eiwitsynthese en verminderde vetdepositie. Dit resulteert tevens in positieve gezondheidseffecten door de vermindering van vette levers.
Academy
De Betaine Academy is een mondiaal initiatief van Orffa afkomstig vanuit haar R&D-programma. Het doel van de Betaine Academy is het creëren van bewustwording richting de voordelen van betaïne op nutritioneel en fysiologisch gebied.