Nevedi roept diervoederbedrijven, natuurorganisaties, landbouworganisaties en supermarkten op zich bij het Global Feed Lifecycle Assessment Institute (GFLI)-initiatief aan te sluiten.
Met hulp van wereldwijde data, die voldoet aan internationale en Europese richtlijnen, kan per diervoersamenstelling de CO2-uitstoot worden berekend. “Dit inzicht biedt kansen om de milieu-impact van diervoer te verlagen. Daar heeft de hele dierlijke productieketen baat bij”, zegt Nevedi.
De samenstelling van diervoer bepaalt volgens de branchevereniging voor zo’n 65 tot 85% de ecologische voetafdruk van vlees, zuivel en eieren.
Oproep
Hoe meer diervoederbedrijven, natuurorganisaties, landbouworganisaties en supermarkten meedoen, hoe duurzamer de productie van diervoer en dierlijke producten. “Gebruik de GFLI database en informeer naar de mogelijkheden om datasets aan te leveren.”
Voordelen
Nevedi noemt een aantal voordelen van GFLI. Zo is het makkelijk te koppelen aan bedrijfssoftware en speelt het in op de groeiende vraag van kopers, overheden en consumenten om inzicht te krijgen in de voetafdruk van diervoer.
Daarnaast sluit het aan op internationale en Europese richtlijnen voor het berekenen van milieuprestaties. De verkregen output kan dus gemakkelijk door de hele voedselketen worden meegenomen. Tot slot bevat GFLI alleen data die berekend is volgens de Life Cycle Assesment systematiek en onafhankelijk is getoetst.