Ga naar hoofdinhoud

‘Duurzaam voedselsysteem moet hoger op klimaatagenda’

In infografics maakt de Stichting Tegen Voedselverspilling duidelijk wat de impact ervan is op de klimaatagenda.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vindt dat de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem hoger op de klimaatagenda moet komen. Om deze stelling kracht bij te zetten, publiceerde de stichting een aantal infografics.

Oplossing

“Het terugdringen van voedselverspilling is de nummer één oplossing om opwarming van de aarde tot 2˚C te beperken”, aldus directeur Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Daarnaast moet worden ingezet op welzijn en educatie en het volgen van een meer plantaardig eetpatroon, betoogt de stichting.

Agenda

Het tegengaan van verspilling en veranderen van het eetpatroon komen volgens de stichting onvoldoende aan bod in landelijke klimaatnota’s. Een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties luidt: 50% minder voedselverspilling in 2030. “Door in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden, voorkomen we ongeveer 3 miljard kilo broeikasgassen-uitstoot.”

Grondstof

Grondstofbehoud in de voedselketen is kosteneffectief vergeleken met het betalen voor emissierechten, stelt de stichting. Voor de productie van nooit gegeten voedsel, wordt meer dan de oppervlakte van heel Europa gebruikt aan land. Het watergebruik hiervoor is 50 keer het volume van het IJsselmeer.

Transitie

“Juist Nederland, als internationaal toonaangevend voedselland, kan koploper zijn in de transitie van het voedselsysteem”, stelt Timmermans. “Een toekomstbestendig voedselsysteem, inclusief het terugdringen van grondstofverlies, moet de hoeksteen van het klimaatbeleid worden. Dat leidt voor iedereen tot positieve impact, zowel vanuit economisch, sociaal als milieuperspectief.”

Stichting

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Meierijstad, Rabobank, Voedingscentrum, Wageningen University & Research en Food Tech Brainport. Ook Nevedi is partner in dit initiatief.

Leestip: ISO introduceert norm over voedselverspilling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie