De nieuwe DSM-fabriek voor de productie van het additief Bovaer komt in het Schotse Dalry. Dat maakte de directie bekend tijdens de COP26 in Glasgow (Schotland).
Nieuwbouw
DSM ontwikkelde Bovaer in de strijd tegen de methaanuitstoot bij rundvee. Van Bovaer is op basis van onderzoek inmiddels bekend dat het tot 30 procent reductie van de methaanuitstoot van rundvee kan bewerkstelligen. Vanwege de toenemende belangstelling voor het additief realiseert het concern een nieuwe fabriek. Deze komt op DSM-locatie in Darly, Schotland.
Klimaatneutraal
Nicola Sturgeon, de premier van Schotland, verwelkomt de nieuwbouw van DSM. Sturgeon benadrukte bij de bekendmaking tijdens de wereldtop over klimaatverandering, dat Schotland groot belang hecht aan innovatie en klimaatneutrale productie. “Deze miljoeneninvestering maakt van Schotland een thuis van innovatieve producten. Ook laat dit zien dat ons land richting geeft aan een klimaatneutrale toekomst”, aldus de premier.
Opschalen
Eind september maakte DSM bekend dat Bovaer in Brazilië en Chili is toegelaten voor gebruik bij rundvee. Het concern is klaar voor het leveren van het additief aan deze landen. Bij toenemende vraag moet het productievolume echter omhoog. De aangekondigde nieuwbouw in Schotland levert daaraan een belangrijke bijdrage. De bedoeling is dat de fabriek in de loop van 2025 in gebruik wordt genomen. DSM is al ruim 60 jaar actief in Darly. De Schotse fabriek produceert micronutriënten. Ook is de fabriek de enige westerse productielocatie van vitamine C.
Potentie
“Bovaer heeft de potentie om het verschil te maken als het gaat om het realiseren van klimaatambities. Bovendien zal deze investering een positief effect hebben op de Schotse economie”, aldus Linda Hanna, directeur van Scottisch Enterprise, de organisatie die DSM steunt bij het realiseren van de nieuwe fabriek.
Strategie
De strategie van DSM is erop gericht aandacht te vestigen op wereldwijde uitdagingen in het voedselsysteem en bij te dragen aan oplossingen daarvoor. De focus is daarbij op gezondheid voor mens, planeet en levensonderhoud. In dat kader is een van de beloften van DSM het realiseren van een reductie van de emissies in de dierlijke productieketen. Streven is daarbij minimaal dubbele cijfers te noteren bij de emissiereductie van de veehouderij in 2030. De toepassing van Bovaer levert daaraan substantiële bijdrage. Een kwart theelepel per koe per dag reduceert de emissie van methaan met ongeveer 30 procent. Dat betekent een reductie van broeikasgasemissies van 10 tot 12 procent per kilo melk, aldus DSM.