Ga naar hoofdinhoud

‘Klimaat vraagt transitie landbouw’

Jong gras heeft hoger eiwitgehalte. Langer stalvoeren kan een mogelijkheid zijn om de langetermijneffecten van de stikstofmaatregel te beperken.

Om het klimaatprobleem een halt toe te roepen, is naast de energietransitie een doorbraak in de landbouw noodzakelijk. Dat concludeerde professor doctor ingenieur Pier Vellinga tijdens het symposium ter gelegenheid van zijn emiraat als hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid aan Wageningen Universiteit. “We moeten naar een andere landbouw met gemengde bedrijven, lokale productie en een gezonder dieet met minder dierlijke eiwitten”, aldus Vellinga.

Klimaattop

“De afspraken die tijdens de klimaattop zijn gemaakt, zijn een goede aanzet om de wereldwijde temperatuurstijging beneden de twee graden Celsius te houden”, stelt de professor. “Het is alleen onvoldoende en te laat om klimaatschade te vermijden. Parijs gaat wel voor een doorbraak op het gebied van hernieuwbare energie zorgen, maar hierna moet er voor het klimaat meer aandacht uitgaan naar landbouw, grondgebruik en voedsel.” Volgens Vellinga moet de landbouw daarbij van de energietransitie leren. “We hebben een doorbraak nodig”, stelt de professor. “Een verandering van strategie van kwantiteit naar kwaliteit en kringlopen. Nog steeds investeren er jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen en naar meer plantaardig voedsel. Als consumenten overschakelen op een gezonder dieet met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, is genoeg voedselproductie voor de wereld mogelijk met veel minder uitstoot van broeikasgassen.”

Hoogleraar

Vellinga was ruim acht jaar hoogleraar in Wageningen. Daarnaast was hij hoogleraar Klimaatverandering en maatschappelijke implicaties aan de VU in Amsterdam. “Vellinga blijft actief op gebied van landbouw en klimaat”, weet Wageningen UR. “Zo gaat hij bij de Waddenacademie verder werken aan zilte landbouw en is hij voorzitter van Urgenda.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie