Het ‘Convenant verlaging fosfaatproductie via rundveevoeders’ is inmiddels door 44 diervoerbedrijven ondertekend, gezamenlijk goed voor meer dan 90 procent van de totale rundveevoerproductie.
Overal
Dit betekent dat rundveehouders bij nagenoeg alle Nederlandse voerleveranciers terecht kunnen voor rundveevoeders met een laag bruto P-gehalte.
Fosfaatreductie
In het convenant zijn afspraken gemaakt tussen LTO Nederland, Nevedi en individuele diervoerbedrijven voor de totale verlaging van de P-aanvoer voor rundveerantsoenen met gemiddeld 10 procent ten opzichte van de referentiejaren 2008/2009. Hiermee wordt er gestreefd naar een fosfaatreductie van 10 miljoen kg voor de rundveesector in de periode 2011 tot 2013. Deze reductie is noodzakelijk om een nieuwe derogatie gekoppeld aan het 5e Actieprogramma Nitraatrichtlijn voor Nederland te verkrijgen en herintroductie van dierrechten voor rundvee te voorkomen.
Rundveehouders
Een gesprek over voeders met een laag bruto P-gehalte is inmiddels bij veel rundveehouders aan tafel gevoerd. Een berekening van de totale P-aanvoer maakt onderdeel uit van het gesprek. Eind september komt de ‘P-toets Rundvee’ beschikbaar die, in opdracht van Nevedi en LTO-Nederland, door Wageningen UR wordt ontwikkeld. Met deze P-toets kan naast de P-aanvoer ook de P-benutting op het rundveebedrijf worden berekend.
Varkenshouders
Voor de varkenshouderij hebben LTO Nederland en Nevedi voor een andere aanpak gekozen om de beoogde reductie van 10 miljoen kg fosfaatproductie tot stand te brengen. In deze aanpak staat de P-benutting op het bedrijf centraal. Een algemeen verplichtende verordening van het Productschap Diervoeder met minimumnormen voor P-benutting op het zeugen- en vleesvarkensbedrijf wordt in het najaar verwacht. Voor het berekenen van de P-benutting kan nu al gebruik worden gemaakt van de ‘P-toets Varkens’ die in april 2011 beschikbaar is gesteld door LTO Nederland en Nevedi.