De Europese commissie heeft onlangs het gebruik van het probioticum Calsporin toegelaten voor leghennen en siervissen. Deze uitbreiding volgt op de toelating van Calsporin voor gebruik bij gespeende biggen, vleeskuikens, kalkoenen, opfok-leghennen en overige soorten pluimvee gehouden voor consumptie, sport of hobby.
Voederconversie, eigewicht en legpercentage
Met een minimumdosering van 30 ppm, laten proeven zien dat Calsporin zowel de voederconversie van leghennen kan verbeteren (tot 2%), als het eigewicht over de hele legperiode verhoogt. Bij oudere hennen (>40 weken) liet Calsporin een hoger legpercentage zien met behoud van ei(schaal) kwaliteit.
Calsporin
Calsporin bevat een hoge concentratie levende sporen Bacillus subtilis C-3102 (1.0×10^10 KVE/gr). Het product is hittestabiel en bestand tegen de aanwezigheid van o.a. coccidiostatica, therapeutische antibiotica en organische zuren.
Calsporin stabiliseert de darmflora en stimuleert de groei van gunstige microbiota, zoals Lactobacillus spp. Dit ten koste van pathogene bacteriën, zoals coliformen, salmonella en clostridium. Mede hierdoor ondersteunt Calsporin de reductie van ammonia-excretie in de mest.
Het product wordt geproduceerd in Japan door Asahi Calpis Wellness en wordt in de EU vermarkt door Orffa.