Ga naar hoofdinhoud

BFA-voorzitter: ‘Huidige varkenscrisis vraagt extra steun’

BFA voorzitter Dirk Van Thielen belicht de crisis in de varkenshouderij.

De Belgische varkenssector moet op korte termijn met extra maatregelen worden ondersteund. Dat vindt BFA. De branchevereniging denkt onder andere aan coronasteun, vergelijkbaar aan die voor bijvoorbeeld horecabedrijven.

Crisis

De Belgische varkenshouderij gaat door een ongekende crisis. Prijzen voor eindproducten vertonen een dalende trend, de kostprijs een stijgende. Door het oplopende verschil staat ook gezonde, toekomstgerichte varkensbedrijven het water aan de lippen. Dat beeld schetste BFA-voorzitter Dirk Van Thielen tijdens de algemene vergadering van de Belgische branchevereniging. “We pleiten er dan ook voor dat er extra steunmaatregelen specifiek voor deze sector komt”, aldus Van Thielen.

Dat de varkenshouderij in België harder wordt getroffen, dan in andere landen van Europa is onder andere het gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Het land is inmiddels wel vrij verklaard van de ziekte, maar de markt heeft zich nog niet hersteld. Exportmarkten hebben andere bronnen aangeboord en het lukt de Belgische varkenssector niet zijn aandeel weer op te eisen. Dat is mede een gevolg van corona. Daarnaast is er een overaanbod van Spaans varkensvlees

Grondstofprijzen

Een bijkomend probleem zijn de stijgende grondstofprijzen. “Als sinds september 2020 vertonen die een stijgende lijn naar boven, met als gevolg dat de voerkosten toenemen. Zo’n 80 procent van de kostprijs is toe te schrijven aan voer, dus dit heeft voor de veehouders enorme impact.” Ook financieel gezonde bedrijven komen volgens Van Thielen in de gevarenzone. De reserves die ze hadden opgebouwd, zijn door de aanhoudend hoge grondstofprijzen aan het opdrogen. Investeren in verdere vernieuwing wordt dan moeilijker.”

Van Thielen verwacht dat de hoge grondstofprijzen de komende maanden zeker zullen aanhouden. “Enige verlichting komt mogelijk pas als de maisoogst achter de rug is.” Op dit moment zijn het vooral de energieleverende grondstoffen zoals tarwe en mais die recordprijzen noteren. De prijsontwikkeling van eiwithoudende grondstoffen zoals sojaschroot vertoont veel minder schommelingen. Deze is al maanden redelijk stabiel.

Maatregelen

Van Thielen constateert dat de varkenssector zelf al een groot deel heeft opgevangen, deels doordat diverse schakels in de keten zoals de diervoedersector bijspringen. “Flankerend beleid is nodig om de Belgische varkenssector door deze fase te loodsen, zeker voor die ondernemers die bij de tijd zijn en voldoen aan alle klimaat- en milieueisen”, vindt de BFA-voorzitter.

BFA spant zich daarom bij de Belgische overheid in om op korte termijn extra steun los te krijgen. “De schade die de varkenshouderij op dit moment ondervindt, is veroorzaakt door externe factoren, niet door de sector zelf.”

Naast coronasteun vergelijkbaar aan bijvoorbeeld de horeca, dringt Van Thielen er bij de overheid op aan de banden met exportrelaties aan te halen. Dit om de vierkantsverwaarding van het varken te optimaliseren. “Dit zijn korte termijn oplossingen, maar we dringen ook aan op een langetermijnaanpak waarbij vraag en aanbod opnieuw met elkaar in evenwicht worden gebracht.”

Meer over de BFA-vergadering in De Molenaar nr. 15 (29 oktober 2021)

Lees ook: BFA blikt terug op historisch jaar 2020

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie