De Europese zuivelcoöperatie Arla Foods en DSM starten een grootschalige pilot met het methaanreducerende voeradditief Bovaer op 10.000 melkkoeien in Denemarken, Zweden en Duitsland.
In lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van Arla Foods in de hele keten, gaat de coöperatie het gebruik van het nieuwe voeradditief Bovaer testen met 10.000 melkkoeien op meer dan 50 boerderijen in Denemarken, Zweden en Duitsland. Het voeradditief zou de methaanuitstoot met ongeveer 30% kunnen verminderen.
Veelbelovend
“Klimaatverandering vereist dringende actie en wij geloven dat zuivel een deel van de oplossing is. De resultaten van onze eerste proeven met Bovaer in zowel een onderzoeksfaciliteit als op een van onze Deense boerderijen zijn veelbelovend”, zegt Hanne Søndergaard van Arla Foods.
Door onze wetenschappelijke innovatie en samenwerking kunnen we bijdragen aan een forse reductie van de uitstoot door het voer dat dieren dagelijks eten te veranderen en daarmee de gezondheid van dier, mens en planeet te ondersteunen”, zegt Mark van Nieuwland, Vice President van Bovaer bij DSM.
Werking
Bovaer werkt door het enzym te onderdrukken dat de methaanproductie in het spijsverteringsstelsel van een koe stimuleert. Het werkt onmiddellijk en wordt veilig afgebroken tot verbindingen die van nature al in de maag van een koe aanwezig zijn. Het is volgens DSM wetenschappelijk bewezen dat het de melkkwaliteit niet beïnvloedt.
Pilot
Tijdens de pilot in de zomer en de herfst van 2022 krijgen boeren Bovaer van hun voerleveranciers en mengen dit door het voer voor hun melkkoeien.
Arla zal melkmonsters verzamelen voor analyse en vergelijken met melk van melkkoeien die het toevoegingsmiddel niet hebben gekregen. Als de voorlopige bevindingen zijn zoals verwacht, is Arla Foods van plan het proefproject te verdubbelen tot 20.000 koeien in 2023.