De internationale graannoteringen zijn vorige week gestegen. Dit komt door de toenemende zorgen over een mogelijke escalatie van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dat meldt Agrifirm in het marktbericht van week 39-40.
Debet aan deze zorgen waren de uitslag van de (schijn)referenda in het oosten van Oekraïne en het ontstaan van mysterieuze lekken in de Nordstream oliepijpleiding. Later stonden de graannoteringen onder druk door de ontwikkelingen op de financiële markten, dalende olieprijzen, een angst voor een wereldwijde recessie en hogere oogstverwachtingen in diverse landen.
De onzekerheid over de vooruitzichten voor de oogst in Oekraïne en de ongunstige inzaaiomstandigheden in de VS voor de wintertarwe voor het volgende seizoen zorgden voor wat tegenwicht.
Voortbestaan graancorridor belangrijk
Er is meer dan genoeg tarwe in de wereld. Ondanks dit bewegen de tarweprijzen zich nog steeds op een zeer hoog niveau constateert de coöperatie. “Uiteraard wordt dit veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Voor de komende maanden is het belangrijk dat de graancorridor blijft bestaan zodat Rusland zijn enorme tarweoogst kan exporteren en dat ook Oekraïne de grote voorraden in het land kan afbouwen”, aldus Agrifirm in zijn marktbericht.
Mais
Het aanbod van mais in de wereld is laag door kleinere oogsten in vooral Europa en de VS. Europa ontvangt nog steeds veel mais uit Oekraïne waardoor de Europese maisbalans in evenwicht blijft. China vraagt minder gerst waardoor het product ruim beschikbaar is. Hierdoor ligt het prijsniveau ruim onder dat van tarwe.
Soja: Brazilië verwacht recordoogst
De prijzen van soja staan de laatste weken onder druk door het USDA rapport van vorige week wat de verraste markt met ruimere voorraden voor de oude oogst en een duurder wordende euro. In de VS loopt de oogst van sojabonen wat vertraging op door regen. In Brazilië is men begonnen met het inzaaien van soja en de voortgang ervan loopt op schema.
Sojaschroot is krap aan de voorkant doordat er minder wordt gecrushd. In Europa is energie erg duur en in Brazilië zijn de plantaardige olieprijzen laag. Beiden resulteren in een slechte crushmarge. Verwacht wordt dat hierin de komende maanden weinig gaat veranderen. Raapschroot is de laatste weken duurder geworden door de onrust in Oekraïne en door een slechtere beschikbaarheid.