Agrifirm zal, net als in 2011, ook in 2012 testen uitvoeren met sojateelt in Noordwest-Europa. Ondanks moeilijke teeltomstandigheden zijn er dit jaar belangrijke nieuwe inzichten opgedaan en stappen gezet om teelt van regionale grondstoffen voor de Nederlandse veevoerindustrie mogelijk te maken.
Regionale sojateelt in 2011
Met een gemiddelde opbrengst van ongeveer drie ton/ha soja was de oogst van de in Brabant, Limburg en Flevoland geteelde soja niet slecht voor Nederlandse omstandigheden. Toch viel ze enigszins tegen omdat met deze opbrengst het gewas nog niet kan concurreren met graan en dus commercieel niet aantrekkelijk is voor akkerbouwers.
Niet concurrerend
Een belangrijke winst was dat ondanks natte weersomstandigheden de soja al vroeg voldoende rijp was om vanaf de tweede week van september te kunnen oogsten. Een proef die gehouden is in de regio van Poznan (Polen) resulteerde met traditionele rassen in gemiddeld twee ton/ha opbrengst. Ook in deze proef werd geconcludeerd dat teelt van soja in Polen weliswaar mogelijk is, maar dat ze nog niet concurrerend is met granen.
Samenwerking
“Agrifirm is optimistisch over een verdere groei van sojateelt in Noordwest-Europa”, zegt Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs. “Er is veel werk verzet om tot de huidige opbrengstresultaten te komen.” Om deze belangrijke ontwikkeling te blijven steunen, heeft Agrifirm onlangs besloten om de samenwerking met een kweker van eiwithoudende gewassen voort te zetten. In 2012 is het belangrijk om in dit samenwerkingsverband aansluiting te vinden met andere partijen in de markt om daadwerkelijk lokaal geteelde soja commercieel aantrekkelijk te maken. Als dit lukt, dan is er met soja uit Noordwest-Europa een duurzaam alternatief voor soja uit Zuid-Amerika.
Zelf soja telen
Agrifirm ervaart een groeiende interesse van boeren in de teelt van soja. Vaak gaat dit gepaard met eigen, of lokaal, gebruik voor veevoeders. Om boeren zelf te laten testen met soja is een ras aangeboden voor plaatsing op de rassenlijst en is er een teelthandleiding gemaakt. Ook zijn de eerste ontheffingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sojabonen verleend. De verwachting is dat enkele middelen al in 2012 beschikbaar zullen zijn.
Verdere verduurzaming
Dit project is onderdeel van de strategie van Agrifirm om de grondstofstromen verder te verduurzamen. Zo is Agrifirm ook zeer actief betrokken bij de recent getekende intentieverklaring Ketentransitie Verantwoorde Soja. Daarin wordt het mogelijk gemaakt dat vanaf 2015 alle gebruikte soja voldoet aan de voorwaarden van de Round Table of Responsible Soy. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is ook om naar alternatieven te blijven zoeken. “Daarbij kijken we naar nieuwe teelten, zoals Europese soja, maar ook naar andere eiwitbronnen in opkomst”, aldus Ruud Tijssens.
ik wil wel meer invormatie over sojateelt ,ik woon in portugal en eigenaar van 50 ha landbouwgrond.
in portugal krijg ik geen invo.
kunnen jullie mij helpen
groeten hans