Ga naar hoofdinhoud

Actie tegen voedselverspilling

Consumenten schatten de verdiensten van boeren hoger in, blijkt uit onderzoek van Agrifirm.

Een derde van het eten dat geproduceerd wordt, wordt nooit opgegeten, zo luiden meerdere conclusies uit diverse onderzoeken. Overheden, wetenschappers en bedrijven wereldwijd slaan de handen ineen om hier verandering in te brengen. Dit doen zij op de internationale conferentie ´No More Food To Waste, Global action to stop food waste and food losses´, in het World Forum in Den Haag.

Wrang

“Dat een derde van ons voedsel niet op ons bord terecht komt is extra wrang, als we bedenken dat iedere nacht nog miljoenen mensen met honger gaan slapen. We moeten nu wereldwijd actie ondernemen, omdat land, zoet water en energie steeds schaarser worden door een groeiende wereldbevolking”, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma, tevens voorzitter van de conferentie.

Voedselverlies

Voedselverlies gebeurt aan het begin van de keten en is vaak het gevolg van gebrekkige oogstmethodes, verpakkingen, transport en opslag. Investeren in nieuwe technologie en het verbeteren van voorzieningen is daarom hard nodig, vinden de overheden en wetenschappers. “Maar dat effect blijft beperkt als aan het einde van de keten supermarkten, restaurants, cateraars en consumenten voedsel blijven verspillen”, aldus Dijksma. Bedrijven, overheden en wetenschappers slaan daarom nu de handen ineen om de gehele voedselketen te versterken.

Deelnemers

Zo’n 400 deelnemers uit 55 landen zullen op de conferentie aanwezig zijn om de voedselverspilling halt te roepen. Onder de deelnemers zijn overheden (waaronder 17 ministers ), bedrijven (waaronder Nestle, DSM, Ahold), wetenschappers en Civil Society aanwezig. De conferentie wordt door de Nederlandse regering georganiseerd, in samenwerking met de regering van Vietnam, de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties (FAO), de United Nations Enviroment Programme (Unep) en de African Union Commission (AUC). Het programma is te vinden op de website van ‘no more food to waste’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie