Ga naar hoofdinhoud

Aanscherping fosfaatafspraken

Uiterlijk 1 november 2011 verlagen de producenten van mengvoeders het fosforgehalte in hun gehele assortiment rundveevoeders. Dat is de kern van een aanvullende afspraak, waarmee de stijgende fosfaat-productie op korte termijn moet worden ingedamd.

Addendum

Vandaag ondertekenden de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en LTO een zogenoemd addendum op het convenant dat ze eerder dit jaar sloten voor terugdringing van de fosfaatuitstoot in de rundveehouderij met gemiddeld 10 procent. De toevoeging houdt in dat alle producenten voor hun gehele assortiment rundveemengvoeders een maximum fosforgehalte hanteren. Dat maximum is óf een bruto P-gehalte van 4,5 gram per kilogram óf een maximaal fosfor-/ruw eiwitverhouding van 2,5 procent voor de totale productie van rundvee-mengvoeders.

Cijfers

De aanvullende maatregel is ingegeven door nieuwe cijfers die het CBS publiceert over de fosfaatuitstoot in de Nederlandse veehouderij. In 2010 was die uitstoot in totaal 179 miljoen kilogram, 4,4 miljoen kilogram meer dan in 2009. Het plafond voor Nederland ligt op 173 miljoen kilogram. Dat staat in de zogenoemde derogatiebeschikking uit Brussel, die de Nederlandse veehouders extra ruimte geeft voor mineralenuitstoot. Om de derogatie overeind te houden, zal de Nederlandse veehouderij moeten voldoen aan het genoemde plafond.

Rundveesector

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de groei van de fosfaatuitstoot in 2010 grotendeels plaatsvindt in de rundveesector. Daarom zijn nu aanvullende afspraken voor deze sector gemaakt, om op korte termijn resultaat te boeken. “Alle zeilen moeten worden bijgezet om aantoonbare resultaten van het voerspoor te kunnen laten zien”, aldus Nevedi-directeur Henk Flipsen. “Met alleen deze maatregel van de mengvoederindustrie zijn we er nog niet. Het werkt alleen als rundveehouders de P-aanvoer in het totale rantsoen bewaken, dus inclusief ruwvoer en enkelvoudige voeders.”

Voerspoor

Het voerspoor is een project waarin Nevedi en LTO samenwerken onder de titel “Resultaat met minder fosfaat”. Het doel daarvan is om in zowel de rundvee- als de varkenssector de fosfaatuitstoot met in totaal 20 miljoen kilogram fosfaat terug te dringen. Daarmee wordt niet alleen voldaan aan de derogatienorm, maar kan ook een gedwongen inkrimping van de vee-stapel worden voorkomen bij de aanscherping van de gebruiksnormen die de Nederlandse overheid met ingang van 2015 doorvoert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie