Ga naar hoofdinhoud

Twee nieuwe pilot plants voor cellulaire agricultuur

Biotechnology Fermentation Factory Ede (BFF).

Nederland versterkt zijn positie als wereldwijd koploper in cellulaire agricultuur met de lancering van twee nieuwe faciliteiten. In Ede komt de Biotechnology Fermentation Factory voor de opschaling van precisiefermentatie. In Maastricht komt Cultivate at Scale, ingericht voor het opschalen van celkweek-bioprocessen. Deze locatie was hiervoor onderdeel van Mosa Meat, producent van gecultiveerd vlees.

Deze opschalingsfaciliteiten zijn gerealiseerd na 2 jaar voorbereiding en investering vanuit de sector, onderzoeksinstellingen en de overheid. Diverse partijen hebben samengewerkt aan de realisatie van de pilot plants: De Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting (CAN), Biotechnology Fermentation Factory Ede (BFF), NIZO Food research, Cultivate at Scale (CaS), Mosa Meat, het ministerie van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur (LVVN) en het Nationale Groeifonds.

Deze nieuwe faciliteiten bieden bedrijven die werken met celkweek en precisiefermentatie de mogelijkheid om hun R&D- en productieprocessen op te schalen zonder zelf te hoeven investeren in dure pilot-infrastructuur. Dit zal innovatie stimuleren en de commercialisering van producten uit cellulaire agricultuur versnellen.

Twee faciliteiten

Innovatie in cellulaire agricultuur door strategische samenwerkingen Nederland zet grote stappen vooruit in de ontwikkeling van cellulaire agricultuur met de oprichting van 2 scale-up faciliteiten:

  1. Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede, ondersteund door NIZO en gericht op precisiefermentatie
  2. Cultivate at Scale (CaS) in Maastricht, een onafhankelijke spin-out van Mosa Meat, gericht op celkweek-bioprocessen.

Deze faciliteiten vertegenwoordigen een unieke samenwerking tussen koplopers uit de sector, onderzoeksinstellingen en de Nederlandse overheid.

Eiwitbronnen diversifiëren


Maresa Oosterman, Voorzitter van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting – “Na jaren van voorbereiding zijn we nu erg blij om deze opschalingsfaciliteiten aan te kondigen, die cruciaal zijn voor het stimuleren van cellulaire agricultuur in Nederland en wereldwijd. De afgelopen jaren hebben we onderzoeksprogramma’s op universiteiten en educatieve programma’s mogelijk gemaakt en deze opschalingssamenwerking is nog een mooi voorbeeld van hoe we innovatie in voedselproductie stimuleren. Door precisiefermentatie en celkweek op te schalen, kunnen we onze eiwitbronnen diversifiëren en onze voedselsystemen toekomstbestendig maken.”

Eiwittransitie versnellen

Nikolaas Vles, Algemeen Directeur van NIZO Food Research – “Wij zijn ontzettend enthousiast over de vestiging van deze nieuwe scale-up faciliteit op de NIZO-locatie. Onze gecombineerde food-grade upstream en downstream pilot faciliteiten, state-of-the-art laboratoria en opschalingsinfrastructuur, bieden ongeëvenaarde mogelijkheden om de eiwittransitie te versnellen en onze ambities voor betere voeding en gezondheid te realiseren.”

Lees meer op de website van NIZO


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie