Ga naar hoofdinhoud

Nutreco gaat eerste fabriek voor celvoer openen

Nutreco heeft de opening aangekondigd van ’s werelds eerste productiefaciliteit voor voedselveilige poeders voor celvoer in Boxmeer. Deze fabriek produceert het eerste celvoerproduct dat speciaal is ontwikkeld voor de productie van kweekvlees.

Wat is celvoer?

Het kweken van kweekvlees gebeurt op basis van enkele dierlijke cellen die groeien op substraat, het zogeheten ‘celvoer’. Dit maakt het mogelijk echte vleesproducten te produceren zonder dat hiervoor dieren voor hoeven te worden geslacht. De belangrijkste bestanddelen van het celvoer zijn aminozuren, mineralen, vitaminen en glucose. Zij zorgen ervoor dat de cellen kunnen groeien.

Deze ontwikkeling is een van de manieren waarop Nutreco werkt aan haar doelstelling om de toekomst te voeden. Om de wereldbevolking in 2050 te voeden. Nutreco wil een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Met de nieuwe faciliteit stelt Nutreco hierin een volgende stap te hebben gezet.

Succesvolle eerste batch celvoer

Het team van de faciliteit heeft met succes de eerste commerciële batch van 50 kilo celvoer geproduceerd, met plannen om meer dan 100 kilo per week te produceren. Hoewel dit een klein deel is van de in totaal 9 miljard kilogram producten die Nutreco jaarlijks produceert, ziet het bedrijf een groot potentieel om verder op te schalen tegen aantrekkelijke marges en bij te dragen aan de groei van deze jonge industrie.

Kostenefficiënt, duurzaam en op grote schaal

“De celcultuur-eiwitindustrie bevindt zich in de ontwikkelingsfase en een van de grootste uitdagingen is hoe eiwitcellen kostenefficiënt, duurzaam en op grotere schaal kunnen worden gevoed . We zien mogelijkheden voor deze industrie om een oplossing te bieden voor het voeden van de groeiende wereldbevolking en willen de industrie helpen groeien,” zegt Susanne Wiegel, hoofd van het Alternative Protein Program.

Meerdere eiwitbronnen nodig

Davic Blakemore (Foto: Nutreco).

“We moeten de productiviteit blijven verhogen en de ecologische voetafdruk in de waardeketen voor dierlijk eiwit verminderen. Bijvoorbeeld door eiwit te produceren uit steeds meer verschillende bronnen, zoals plantaardig eiwit, kweekvlees en eiwit geproduceerd door middel van fermentatie. Onze investeringen en innovatie in de celgekweekte proteïne-industrie zijn slechts één manier waarop we deze uitdaging aangaan”, aldus David Blakemore, CEO Nutreco.

Bron: Nutreco

Hoe wordt kweekvlees gemaakt?

Voor een succesvolle reproductie zijn voor kweekvlees een aantal bestanddelen essentieel. Om kweekvlees te maken zijn nodig:

  • Dierlijke stamcellen
  • Groeimedium (celvoer)
  • Bioreactoren
  • Celstructuren (scaffolding)

De stamcellen worden op diervriendelijke wijze via een punctie weggehaald bij het dier.  De cellen zet men vervolgens op kweek in een groeivloeistof (celvoer) van onder andere water, suikers, aminozuren, vetten, groeifactoren, vitamines en mineralen.

In bioreactoren, vergelijkbaar met bijvoorbeeld bioreactoren waarin men bier fermenteert, wordt de perfecte omgeving gecreëerd om celdeling te laten plaatsvinden.

De cellen vermenigvuldigen zich in een klimaat waarin de juiste temperatuur, voldoende zuurstof, de juiste bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen geregeld is. Dit wordt wel de proliferatiefase genoemd. De stamcellen worden opgekweekt tot een enorm groot aantal myoblasten (spierstamcellen).

Vervolgens vindt er in de differentiatiefase een fusie van de myoblasten plaats. De ontelbare spierstamcellen vormen zich nu tot meerkernige vezels die men wel ‘myotubes’ noemt. Myotubes zijn spierstrengetjes die niet langer zijn dan 0.3mm.

Middels een klein zetje waarbij de spiercellen andere (plantaardige) ingrediënten gevoed krijgen, vindt samenklontering plaats. De ontstane myotubes legt men vervolgens in een gel die voor 99% uit water bestaat om de spierstrengetjes onder stimulans te differentiëren tot spiervezels.

Bron: kweekvleesinfo.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie