Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers: minder voerafzet derde kwartaal

In vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar is er door ForFarmers 5,7% minder mengvoer afgezet. De totale volumeafzet was in het derde kwartaal 6,2% lager dan een jaar eerder.

De netto omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder, gedreven door lagere grondstofprijzen en volumes. De brutowinst nam toe (4,3%) door een betere productmix en de specifieke lokale aanpak. De onderliggende Ebitda laten in het derde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder een herstel zien van 33,6%. Dit blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal, die ForFarmers vandaag heeft bekendgemaakt.

Vertrouwen in positief resultaat

“Er is weliswaar minder voer afgezet dan vorig jaar in het derde kwartaal, maar ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal van dit jaar. De nieuwe werkwijze, waarbij de lokale organisaties met verschillende producten en specifiek advies in de markt actief zijn, werpt haar vruchten af”, zegt algemeen directeur Pieter Wolleswinkel. “Het ondersteunt ons vertrouwen in de positievere resultaatontwikkeling voor het tweede halfjaar.”

“In onze aanpak staat het leveren van goed voer voor een competitieve prijs centraal. Dit hebben we in het derde kwartaal waargemaakt door onze klanten scherpe voerprijzen te kunnen bieden. In toenemende mate heeft dit tot een sterkere marktpositie geleid.”

Dalende volumes

Vergeleken met het derde kwartaal 2022 zijn de volumes in alle sectoren gedaald. In de herkauwerssector werd minder afgezet als gevolg van de sinds het begin van dit jaar gestaag dalende melkprijzen in combinatie met goede weersomstandigheden.

Tegelijkertijd leidde de markt-specifieke aanpak regionaal tot het aantrekken van meer klanten. Als gevolg van beleidsbeslissingen besloten zowel meerdere melkvee- als varkenshouders in enkele regio’s te stoppen. Dat is één van de redenen dat het aantal dieren in de varkenssector niet eerder zo klein is geweest. De afzet in deze sector is echter relatief stabiel gebleven vergeleken met de afzet in zowel het eerste als het tweede kwartaal 2023.

Pluimvee

Volumes in de pluimveesector waren wat lager dan een jaar eerder. Zowel de transitie naar Beter Leven scharrel concepten als het stoppen van de voerproductie in België liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast namen de volumes in Polen juist weer toe.

Marktontwikkelingen

De gemiddelde prijzen in Europa voor vlees en eieren lagen in het derde kwartaal 2023 hoger dan een jaar eerder. Ook waren ze hoger dan in de Verenigde Staten, Brazilië en Canada. Dit had een effect op de export vanuit Europa. Vanaf het begin van dit jaar zijn de melkprijzen in Europa gaan dalen. Melkveehouders kregen in het derde kwartaal 2023 substantieel minder voor hun melk dan een jaar eerder.

Ook de prijzen voor grondstoffen en energie waren dit jaar fors lager dan in het derde kwartaal van 2022. Toen dreigde er door de oorlog in Oekraïne een groot tekort te ontstaan aan grondstoffen en energie, waardoor de prijzen significant stegen. Gezien de geopolitieke ontwikkelingen blijft er onrust over de beschikbaarheid en daarmee blijft de prijsontwikkeling van zowel grondstoffen als energie- en dieselprijzen volatiel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie