Het kabinet werkt aan een beleidspakket om Nederland uit de impasse rond stikstof en natuurherstel te halen. Dit blijkt uit een brief van minister Femke Wiersma (LVVN) aan de Tweede Kamer. De besluitvorming binnen de ministeriële commissie ‘Economie en Natuurherstel’ verloopt volgens vier sporen: vergunningverlening, stikstofreductie en natuurherstel, juridische impactanalyse en Europese regelgeving. Nog dit voorjaar moeten de eerste contouren van het nieuwe beleidspakket duidelijk worden.
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
Vergunningverlening onder de loep
Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het herzien van het vergunningstelsel. In het 1e spoor onderzoekt het kabinet alternatieve systemen om vergunningverlening vlot te trekken. Daarbij wordt gekeken naar aanpassingen binnen het huidige systeem en mogelijkheden voor een nieuw juridisch kader. Ook wordt gewerkt aan een alternatief voor de Kritische Depositiewaarde (KDW) en mogelijke wijzigingen binnen Natura 2000-wetgeving.
Stikstofreductie en natuurherstel
In het 2e spoor wordt in kaart gebracht welke maatregelen kunnen bijdragen aan stikstofreductie en natuurherstel. Hierbij wordt rekening gehouden met de uitvoerbaarheid, kosten en maatschappelijke impact. De maatregelen moeten ook bijdragen aan klimaat- en waterdoelen, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Juridische gevolgen en Europese samenwerking
Het 3e spoor richt zich op de gevolgen van uitspraken van de Raad van State over terugwerkende kracht bij vergunningverlening. Hierover wordt een impactanalyse uitgevoerd, op basis waarvan voorstellen voor oplossingen worden gedaan.
In het 4e spoor onderzoekt het kabinet de mogelijkheden binnen Europese wetgeving. Daarbij wordt gekeken naar knellende regelgeving en mogelijke versoepelingen, evenals de aanpak van emissies uit buurlanden.
Overleg met medeoverheden en sectorpartijen
Het kabinet voert intensief overleg met provincies, gemeenten en waterschappen. Tijdens recente Catshuissessies is afgesproken om gezamenlijk tot werkbare oplossingen te komen. Ook maatschappelijke organisaties, waaronder LTO, Bouwend Nederland en natuurorganisaties, hebben voorstellen ingediend die worden meegenomen in de besluitvorming.
Besluitvorming dit voorjaar
Minister Wiersma benadrukt dat de MCE&N een hoge prioriteit heeft. Dit voorjaar worden de eerste contouren van het beleidspakket verwacht, gelijktijdig met de voorjaarsbesluitvorming. In april staan nieuwe overlegrondes gepland met betrokken partijen.