Ga naar hoofdinhoud

Rabobank verwacht dalend melkvolume Noordwest-Europa

Na 10 jaar van groei van de melkproductie in Noordwest-Europa lijkt deze de komende jaren fors (-13%) te gaan krimpen. Wat betekent dat voor zuivelketen en hoe moet elk bedrijf daarmee omgaan? Deze en andere vragen beantwoorden Daniëlle Duijndam en Richard Scheper in de podcast Food & Agri Nederland van de Rabobank. werkzaam bij Rabobank.

In Nederland meer krimp dan gemiddeld

In Nederland verwacht Richard Scheper dat de krimp richting de 20 procent zal gaan. De daling is al licht ingezet. Het aantal koeien kan door een nog altijd toenemende productie-efficiëntie nog groter zijn. Wel verwacht Scheper dat de efficiëntie van de koe zal gaan afvlakken, omdat extensievere landbouw het genetisch potentieel van de koe minder kan benutten.

Meerdere oorzaken

De daling van het melkvolume wordt onder andere veroorzaakt door (onzekerheid rondom) regelgeving, druk op de marges in de melkveehouderij, gebrek aan bedrijfsopvolging, personeelstekort en extensievere bedrijfsvoering.

Meer informatie kun je beluisteren in de podcast Food & Agri Nederland van de Rabobank.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie